Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

XXIX изложба цртежа у Културном центру

Лепота линије

“Савремени цртеж и поред традиционалног начина изражавања садржи савремени дух ликовног компоновања, убедљиве вредности у разградњи идеје са особином коначности уметничког дела.” , истиче историчарка уметности Соња Петровић Јагић
На овогодишњи конкурс за XXIX изложбу цртежа пријавило се 82 аутора са 102 цртежа, а трочлани жири који је радио у саставу: професор на Факултету ликовних уметности у Београду Александар Лека Младеновић, професор на Факултету ликовних уметности у Београду Бранко Раковић и сликар из Шапца Дејан Уларџић за излагање је одабрао 42 цртежа од 38 аутора.

Како истичу из Културног центра и овогодишња селекција је показала да “уметници негују цртеж посебног сензибилитета, предани лепоти линије, са префињеним осећањем за богате изражајне могућности ове врсте ликовног израза”.

- Савремени цртеж и поред традиционалног начина изражавања садржи савремени дух ликовног компоновања, убедљиве вредности у разградњи идеје са особином коначности уметничког дела. Одговоре треба тражити у становитој клими да се овој ликовној дисциплини повремено и на специфични начин враћају уметници свих профила и ликовних опредељења. Због једоставних изражајних могућности, те материјала на дохват, а све у склопу материјалног положаја уметника код нас – навела је историчарка уметности Соња Петровић Јагић додавши да Галерија Културног центра у Шапцу, негујући цртеж као ликовну дисциплину, овом изложбом заокружује трећу деценију постојања и трајања.

Фото: "Глас Подриња"


-Следеће године обележавамо један значај јубилеј, 30. година изложбе цртежа, тако да смо поносни што смо успели да ову сјајну изложбу сачувамо три деценије. Ова изложба нас уверава у непресушну виталност уметичких идеја и делања, у исконску потребу уметника да њихова дела комуницирају са публиком. Оно што нас увек враћа уметности јесте њена способност давања. Тако смо непрекидно даровали стваралачком енергијом творца која увек еманира у свим правцима. Зато је свако уметничко дело (цртеж) откровење које већ у свом зачетку, у свом корену носи мисао о сазнању.

Жири је донео једногласну одлуку да за најбољи цртеж припадне академској сликарки из Београда Јасни Николић, за рад под називом „Сузе“. У образложењу се наводи да је уметница “својим цртежом настојању да докучи оно невидљиво, иза појавне природе ствари и показала да је њен рад у суштини дубинска расправа срца и тела”.

Поставка је отворена до 8. јула.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa