Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Фото: Културни центар Шабац  (фб страница)

Фото: Културни центар Шабац (фб страница)

Награду за најбољу необјављену савремену приповетку “Лаза К.Лазаревић”

Бојан Кривокапић лауреат

Награду за најбољу необјављену савремену приповетку на српском језику коју додељује Културни центар за 2022. годину добио је Бојан Кривокапић
Жири у саставу проф. др Владислава Гордић Петковић, др Милица Вучковић и мр Катарина Јанковић Поповић одлучио је једногласно да награда “Лаза К. Лазаревић” за најбољу необјављену приповетку на српском језику буде додељена Бојану Кривокапићу за причу “У оцу се скупља вода” послату под шифром “Људи од песка”.

“У врло јакој конкуренцији од 75 дужих и краћих наративних целина афирмисаних аутора и писаца почетника које су пристигле на конкурс приметан је висок стандард књижевног изражавања и зрео приступ горућим социјалним, егзистенцијалним и идентитетским темама. Тематика прича које су се такмичиле за ову награду чини се као прилично монолитна и највише је окренута према реалистичким детаљима из свакодневице која нас окружује. Чешће смештене у рурални него у урбани амбијент, приче су исповедне, репортерске, мемоарске или пак псеудообјективном нарацијом преносе детаље личних судбина и колективних збивања; говоре о сновима и конфликтима генерација које су највише погођене унутрашњим социјалним и глобалним променама. Мотиви сиромаштва и усамљености, насиља, стида и маргинализованости, неприлагођености и психичке нестабилности, породичног наслеђа и породичног насиља свеприсутни су и откривају да су аутори и ауторке свих генерација солидарни у препознавању важности актуелних тема које откривају тајне и бриге друштва и појединца.

Награђена прича Бојана Кривокапића “У оцу се скупља вода” уводи нас у монолошку лирску панораму једног суморног живота и његову беспоштедну вивисекцију. У питању је потресно сведочанство “са севера равнице” о родитељима који су отишли пре времена, и у чијим животима су се рефлектовале све болести савремене историје и све историје савремених болести. Сиромаштво и туга, насиље и очај обележили су живот осетљивог и суптилног приповедача препуштеног рефлексији и реминисценцијама. Његов смирени и сликовити говор, у исти мах дубоко уживљен и форензички хладан, подсећа на рану прозу Данила Киша и Александра Тишме, али у себи носи и снажне референце на поетику мађарске књижевнице Илдико Ловаш. Прича Бојана Кривокапића једно је од оних упечатљивих књижевних дела које посведочује да се истанчаност стила, снага уметничке визије и дар приповедања неминовно здружују у уметничкој прози која на читаоце оставља непролазан утисак.

Због инвентивности и стваралачке зрелости, жири награде “Лаза К. Лазаревић” похваљује приче које су се нашле у најужем избору: “Шипак за чај” (шифра Гарибалдијева 7), “Мој Пера” (шифра “Ефтимиадес”), “Шкорпија” (шифра “Тигар трећег доба”) и “Театар на плажи Ели” (шифра “клацкалица”).

Бојан Кривокапић (Бачка Топола, 1985) живи и ради у Новом Саду, где је дипломирао на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Објавио је књигу кратке прозе Трчи Лилит, запињу демони (Кикинда, 2013), збирку гемисцхт-поезије Жохаров лет (Столац, 2014), роман Пролеће се на пут спрема (Београд, 2017; Сарајево – Загреб, 2017) и збирку песама Гнездо дечака (Београд, 2019). Добитник је награда за прозу: Улазница (Зрењанин, 2011), Ђура Ђуканов (Кикинда, 2012), Едо Будиша (Пазин, 2014), Лапис Хистриае (Умаг, 2021), Бибер (Београд – Сарајево, 2021) и Милутин Ускоковић (Ужице, 2021), као и награде Мак Диздар за збирку поезије (Столац, 2013). За роман Пролеће се на пут спрема године 2018. добио је Награду Мирко Ковач за најбоље дело младог аутора у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори. Књижевни текстови су му преведени на италијански, немачки, мађарски, албански, енглески, словеначки и македонски језик.
Културни центар Шабац (фб страница)

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa