Инфо

8. децембар 2011.8. дец 2011.
ИСХРАНА КРАВА У ЗИМСКОМ ПЕРИОДУ

НЕМА МЛЕКА БЕЗ СИЛАЖЕ

У исхрани крава током зимских месеци као основно кабасто храниво препоручује се силажа припремљена од комплетне кукурузне биљке. Силажа је са економске стране веома исплатива
Савремена сточарска производња пред одгајиваче поставља све веће захтеве у свим областима. Произвести више, квалитетније и јефтиније. При том да добијени производ буде здравствено безбедан и употребљив за крајњег корисника и прерађивачку индустрију. Преживари су специфични по томе што захтевају посебан режим исхране.
- Луцеркино сено у нашим условима служи као допуна силажи. Да би се процес производње млека одвијао нормално потребно је испунити све неопходне услове. Пре свега, мисли се на начин држања и исхрану. Млечна говеда потребно је да уносе огромну количину кабастих хранива како би задовољили како сопствене тако и производне потребе. Неопходне су и одређене количине концентрованих хранива у дневном оброку. Поред поменутих обавезна је употреба и комплетне крмне смеше са 18 одсто протеина. У којој мери произвођач млека може обезбедити квалитетну и укусну храну, добро избалансирану у односу на оптималне потребе краве, зависиће и успех производње. Најисплативије је када се краве константно хране једном истом храном. Тада је производња млека када је реч о квантитету и квалитету увек на приближно истом нивоу, каже дипломирани инжењер сточарства Зоран Козлина, из шабачке Пољопривредне саветодавне и стручне службе.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa