Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Не палити жетвене остатке
Важно:

Не палити жетвене остатке

Паљењем жетвених остатака нарушава се биоравнотежа земљишта која се годинама ствара, троши се кисеоник из земљишта и стварају анаеробни услови у којима аеробни микроорганизми трајно нестају из ораничног слоја. Овакво се земљиште неможе да регенерише и временом губи сва квалитетна својства и на крају и принос
Почела је жетве стрних жита а са тим и навика наших пољопривредника да вишак жетвених остатака пале на својим њивама. Паљењем жетвених остатака могу се изазвати штете великих размера. Ширењем ватре нарочито на великим комплексима и који су поред великих саобраћајница може услед великог дима доћи до ланчаних судара. Дешавали су се и смртни исходи нестручним гашењем пожара.

Паљењем жетвених остатака нарушава се биоравнотежа земљишта која се годинама ствара, троши се кисеоник из земљишта и стварају анаеробни услови у којима аеробни микроорганизми трајно нестају из ораничног слоја. Овакво се земљиште неможе да регенерише и временом губи сва квалитетна својства и на крају и принос. Посебно је ово важно сада када је недовољна употреба органских ђубрива, жетвени остаци представљају значајну количину биомасе која има веома важну улогу у кружењу материја агроекосистема. Жетвени остаци поред тога што представљају органску масу, одликују се и релативно великим садржајем биогених елемената значајних у исхрани биљака који се њиховим спаљивањем потпуно или делимично губе. И још једном молба НЕ ПАЛИТИ жетвене остатке.
ПССС Шабац Дипл.инг Светлана Златарић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa