Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Михаило Смиљанић - ученик ОШ „Јанко Веселиновић“

Републичка награда за рецитатора

Песма „Час разредног старешине“, Владе Стојиљковића, донела је друго место у категорији млађег узраста Михаилу Смиљанићу
Ученик четвртог разреда Основне школе „Јанко Веселиновић“ из Шапца, Михаило Смиљанић на 53. Смотри рецитатора Србије „Песниче народа мог“ у Ваљеву освојио је другу награду као представник Мачванског округа.

Песма „Час разредног старешине“, Владе Стојиљковића, донела је Михаилу друго место у категорији млађег узраста. Стручна комисија у саставу: професор дикције др Радован Кнежевић, професорка дикције мр Андријана Виденовић, професор глуме у медијима Предраг Момчиловић, редитељ Мирослав Трифуновић и професорка српског језика и књижевности, песникиња за децу Данијела Квас помно је пратила, оцењивала рецитаторе и младом Шапчанину доделила значајно признање.

-Било је забавно, али и тешко такмичење. Рецитовање је захтевно. Потребно је да испунимо одређене критеријуме. Неопходно је да све буде добро и лепо спремљено - каже Михаило и додаје да уз педагошку и стручну подршку учитељице Љубице Симић већ две године рецитује. Напомиње да су припреме за само такмичење трајале неколико месеци.

-Поносан сам на све што сам постигао. Пре републичког такмичења било је општинско, затим финале општинског, окружно и на крају републичко.

Било је забавно, али и тешко такмичење. Рецитовање је захтевно. Потребно је да испунимо одређене критеријуме


Заинтересованост деце за рецитовање у најмлађем узрасту је изузетно, али у каснијим узрастима интересовање деце је мања. Одржати квалитет и континуитет током рада са ученицима је најтеже. Михаилов таленат приметила је учитељица Љубица, те је ученика усмерила ка развијању потенцијала. Сматра да је даровитост само предуслов и да су иза сваког успеха труд и залагање.

-На нама је да деци помогнемо да развијају своје таленте и отворимо им врата знања. Верујем да посвећеношћу и ангажовањем можемо да створимо добре предуслове да заволе матерњи језик, али и друге предмете. Добра гласовна артикулација је основа коју ученик треба да поседује како би био рецитатор. Одабрану песму треба мисаоно и емоционално да представи на прави начин. Она треба да буде и занимљива и прилагођена узрасту. Иако се чини да су то једноставни кораци, иза свега су месеци припреме и озбиљног рада - каже Љубица Симић о процесу припреме за такмичење.

Фото: "Глас Подриња"


-Константан рад, подршка родитеља, школе и одељења су оно што успех чини могућим. Без сарадње и разумевања не бисмо могли да постигнемо резултате. Селекција је веома ригорозна, те само петоро деце са општинског такмичења одлази на регионално, а само једно дете има прилику да се представи на републичком - додаје учитељица Љубица напомињући да Михаилов успех није уобичајен.

-Ретки су ученици који се пласирају на завршницу смотре рецитатора и постигну запажен резултат. Матерњи језик је нешто што треба да негујемо, како у школама, тако и ван образовне установе. Љубав према рецитовању и лепом говору дугујем свом наставнику, те се трудим да ту емоцију пренесем и на своје ђаке. Имамо велику моћ као просветни радници. Деци дајемо крила, усмеравамо их, остављамо дубок траг на младе генерације.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa