Инфо

7. јул 2022.7. јул 2022.
Повратак кући после три деценије

Повратак кући после три деценије

ВЛАДАН МАТИЋ, НОВИ ТРЕНЕР РК МЕТАЛОПЛАСТИКА

Повратак с кофером пуним снова

Повратак кући. Уговор до краја сезоне уз могуће продужење. Посвећен тактици и детаљима. Важно је да екипа игра плански и да то навијачи осете. Нијансе одлучују у изједначеном првенству. Нема великих обећања. Разумевање играча и стручног штаба основни предуслов добрих резултата
Прво се „причало по граду“, потом су стигле потврде од релевантнијих извора и на крају је гласина од пре три недеље постала лепа реалност за све љубитеље рукомета у Шапцу, пре свих навијаче Металопластике. У наредној сезони екипу ће предводити некадашњи селектор Србије и Мађарске, играч клуба, човек са интернационалним искуством, Владан Матић. Плави дрес је скинуо 1993. заменивши га црвено белим Црвене Звезде, а 2022. поново је обукао мајицу са добро знаним грбом на срцу.

-Указала се прилика, желео сам да будем са оцем и братом, када се јавио Славиша и тако је почела да се развија идеја о ангажовању. Дуго сам ван српског рукомета, нисам био у току са детаљима, но кроз разговор сам схватио да је то још један изазов на који желим одговорити. После 29 година добио сам прилику да се вратим кући, значи ми много поверење и подршка људи које сам добио у родном граду и надам се да ћу оправдати очекивања – истиче у првом обраћању некадашње крило више клубова у Србији, Мађарској и крило репрезентације Југославије.

Припреме од 25. јула
Металопластика ће припреме за наредну сезону стартовати 25. јула у Шапцу. У наредним данима биће утврђен тачан план рада. Могуће је ангажовање још једног или два играча уколико се укаже повољна прилика уз већ потписан уговор са Костом Петровићем. Првенство стартује 17. септембра. Лига је поново уједињења, чини је 14 клубова, а измењен је плеј оф систем који ће одмах бити по нокаут принципу.


Од прве информације да ће Владан Матић преузети Металопластику код свих навијача су порасле амбиције у наредној сезони. Поново су се пробудили снови о титули, међутим нови шеф стручног штаба „спушта лопту“ наглашавајући да је пут до пехара дуг и да исти циљ има много екипа у предстојећој, по свему судећи, врло изједначеној сезони.

-Не волим да обећавам резултате и није то никакав алиби, већ чињенице. Војводина је дуго неприкосновена, иако су им отишли неки важни играчи несумњиво ће саставити квалитетан тим за који ће све осим титуле бити неуспех. Динамо се појачава, Шкрбић је дошао у Црвену Звезду и сигурно то ангажовање говори о високим амбицијама и ове екипе, Партизан ће имати млад и врло квалитетан тим, Раднички је довео Вука сигурно са озбиљним амбицијама. У таквим околностима нема обећања успеха, али има борбе да се постигне нешто велико. Један Жељко Обрадовић је дошао у Партизан и у првој сезони није освојио ништа, немогуће је нешто тако значајно обећати, јер исто желе и други.
Један од најважнијих услова приликом разговора о преузимању шабачког тима била је могућност видео анализе игре екипе и ривала. Уз уобичајен тренинг, изузетно важан део припреме је посматрање игре противника, где је сваки детаљ важан.

Поново у опреми са грбом матичног клуба


-Видео анализа је за мене један од најважнијих сегмената у тренерском раду. Не знам какав је био систем рада до сада, тек ћу се упознати са тим, међутим играчи могу очекивати анализу противника до најситнијих детаља. На неке тренинге ће долазити као у школу, са свеском и оловком. Важим као тренер детаљиста и сваки корак дословно може бити пресудан за реализацију замишљеног. Биће довољно времена за анализу и припрему ривала. Важим за тренера који није ни претерано строг, али ни благ, важно ми је да се играчи и ја разумемо на прави начин, јер је то пут до успеха.
Неретко се у раду у Мађарској и Словенији сусретао са ситуацијом у којој су екипе изједначене и све пледирају на висок пласман. Када нема јасних разлика у квалитету одлучују нијансе и систем рада од првог тренинга на припремама до последњег кола.

-Потребно је темпирати форму на прави начин, али све зависи колико се тренер и играчи разумеју у раду. Свакако да екипа не може на поечтку функционисати перфектно, но како одмиче сезона мора да напредује. Наравно, предуслов је да прихвати, разуме и да може реализовати идеје које тренер има, јер у супротном ако нема сагласја ни резултати не могу бити у складу са очекивањима. Желим да наши навијачи виде тим који, како кажу, има главу и реп. Бробен и брз рукомет је леп, али најважније је да виде своју екипу са идејом, системом игре, организовану екипу која има одговор на сваког ривала. Наравно, увек доза среће игра важну улолгу, но на њу не можемо да утичемо, на поменуто пре тога можемо.

Уговор је потписан до краја сезоне. Руководство клуба је желело Матића на дужи временски период, међутим он је инсистирао да једна сезона да смернице, а уколико обе стране буду задовољне, неће бити проблема да се сарадња продужи.

Кажић остаје у клубу
Матић неће мењати стручни штаб, познаје сараднике и заједно ће радити и у предстојећем периоду. Миодраг Кажић није више тренер првог тима, али остаје део Металопластике.
-Кажић је дао велики доприност у освајању Купа. Ми нисмо били у потрази за новим тренером, већ се указала прилика за ангажовањем великог имена, но били смо задовољни радом Кажића и он остаје у клубу, радиће са млађим категоријама – рекао је директор клуба Славиша Стојиновић.


-Имао сам лоше искуство приликом рада са репрезентацијом Србије после потписивања уговора на дужи временски период. Годину дана је оптималан рок у коме можемо проценти да ли је све према плану. У претходном клубу такође сам уговор потписао на годину дана, а остао сам осам и по година као тренер. Уколико се то деси и сада, биће доказ да радимо добре ствари у Шапцу што нам је заједничка жеља.
Кроз године и деценије у иностранству Матић није био у прилици да детаљније прати свој матични клуб. Пратио је табелу, резултатски напредак, а сада следи упозвање са детаљима. Присталица је принципа младог тима, али не и потпуног ослањања на младу екипу.

-Екипу сам за сада упознао кроз снимке, а детаљније упознавање са квалитетима и могућностима тек следи. Што се тиче младих играча, свакако их имам у виду, а кроз припреме ће показати колико могу. Важно је да прихвате улогу и буду спремни да искористе време на паркету, без обзира да ли играју пет или 55 минута. Желимо задовољавајући резултат због чега није могуће комплетан терет пренети на младе играче очекујући успех. Рачунам на све рукометаше који су ту, сваком ћу видети квалитет и у складу са тим пронаћи место у тиму. Радећи у Словенији успео сам да изведем многе младе играче који су сада ослонац изузетно квалитетне репрезентације. Биће сјајно уколико се много младих наметне и позитивно изненади све, па и мене.

Уз све резултатске амбиције, нови тренер је пред себе поставио још један циљ за који се нада да ће остварити и који није жеља само Матића као тренира, већ и Матића као некадашњег играча Металопластике и навијача овог клуба.

-Металопластика је најуспешнији српски клуб свих времена и кроз историју је стварала одличне играче, генерације квалитетних играча, међутим увек имам осећај како су сви разједињени. Желим да Металопластика буде тачка њиховог окупљања. Свако коме је клуб иситнски у срцу може знањем и искуством допринети. Учинићу све да играма, резултатима, приступом ујединим све љубитеље плавих на путу ка заједничком успеху.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa