Инфо

14. јул 2022.14. јул 2022.
Фото: ЦСУ

Фото: ЦСУ

Реализован пројекат „Из срца Мачве“

Ђаци чувари народне традиције

Пројекат „Из срца Мачве“ реализован је од краја јуна до прве недеље јула, а његова презентација одржана је прошле среде у Центру за стручно усавршавање. Организован је уз финансијску подршку Центра за промоцију науке, а ауторке су професорка опште музичке педагогије Снежана Шалаи Тибор и професорка разредне наставе Снежана Поповић. Обухватио је 26 ученика из шабачких школа са градског и сеоског подручја узраста од седам до 13 година. Циљ је био да се упознају са историјом, животом, књижевницима и сликарима, као и музичком традицијом Мачве.

-Идеја је да уче о својој традицији, пошто кроз обавезну школску литературу за то немају прилике, тако да све зависи од нашег ангажмана као њихових наставника. То је практично наставак прошлогодишњег пројекта „Звуци мога краја“ који је био више усмерен на музику и певачка друштва која су некада постојала. Драго ми је што су анкете које смо реализовали на почетку и по завршетку пројекта показале да су ученици обогатили своја знања о Мачви и да им се допало како смо осмислили наше путовање кроз тај крај- наводи професорка опште музичке педагогије Снежана Шалаи Тибор.

Програм, који је са паузама трајао шест дана, укључио је посете Народном музеју Шабац (упознавање са развојем Шапца од праисторије до данас), Совљаку, Белотићу. Имали су прилике да виде аутентично огњиште из 19. века и да сазнају нешто о „Мачванској свадби“ и „Хајдучким вечерима“. У Основној школи „Вук Караџић“ релизоване су три радионице. Прва је била литерарна, на којој су им презентовани најпознатији књижевници пореклом из Мачве и њихова дела, а међу њима су Јанко Веселиновић, Лаза К. Лазаревић, Јелена Спиридоновић Савић... Затим су смишљали песмицу од пет неримованих стихова, чинквину на тему „Мачва у срцу“. На другој, ликовној, правили су разгледнице са мотивима из Мачве, а музичком традицијом Шапца и околине бавили су се у оквиру треће радионице. Ђаци су учили две песме „Шкрипи ђерам“ и „Дрино водо поздрави ми драго“. На крају, уследила је јавна презентација пројекта.

-Учесници пројекта су том приликом извели малу музичко- сценску драматизацију „Мачванског прела“ уз песме које смо научили на музичкој радионици, а изложили смо и дечје радове, разгледнице и песме у Центру за стручно усавршавање- објашњава Шалаи Тибор.

Прилику да науче о традицији Мачве имала су ђаци из Шапца, Јаловика и Белотића. Пројекат је показао да се кроз креативан рад најбоље учи о свом крају. Млади знањем које стичу чувају вредну традицију од заборава. Као знак признања за труд, диплому за чувара народне традиције Мачве, добили су сви учесници.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa