Инфо

21. јул 2022.21. јул 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Одржана промоција књиге „Хрватима с љубављу“

Враћање дуга великанима

„Нема предаје. Једини континуитет који се може мерити у српском народу је страдање. Не можемо да повратимо наше изгубљене животе, али можемо да одбранимо своје културно и духовно наслеђе“, закључили су аутори књиге
Након Београда, промоција књиге „Хрватима с љубављу“ одржана је у петак и у Порти Храма светих апостола Петра и Павла у Шапцу. О делу су пред шабачком публиком говорили аутори Александра Нинковић Ташић и Бранислав Станковић, као и представници Издавачке куће „Васкрсење“ Владимир Стојић и др Горан Поповић.

Како се наводи, „књига је најбоље сведочанство да су Никола Тесла, Руђер Бошковић, Иво Андрић и Џиво Гундулић били и осећали се као Срби“, а већина докумената која сведоче у прилог томе први пут је објављена међу корицама. Српство великих људи је осведочено и та потврда је постала доступна свима, а Станковић је подсетио на речи владике Николаја Велимировића да се истина може препознати и по томе што је непријатна.

Зато реакције на дело стижу свакодневно, а уверен је да ће их још бити, како из региона, тако и од београдске публике.

-Београдска чаршија је прилично кроатофилна. Колико је књига намењена комшијама Хрватима, толико је намењена и једном делу наше културне јавности која је искорењена из бића нашег народа. Што су више аутошовинистички расположени, то су више кроатифилни. Верујем да ће и њима добро доћи. Нека они сами одлуче шта ће да чине са истином коју им представљамо. Крајње је време да наша генерација стави тачку на лудачке расправе чији су Никола Тесла, Иво Андрић и Руђер Бошковић. Та нерешена питања не смемо да оставимо у наслеђе нашој деци, више не треба да трошимо енергију на овакве ствари, већ да се бавимо неким другим, лепшим и бољим темама, али ово је насушна тема у овом тренутку. Ова књига искључиво и једино доноси истину која треба да одбрани наш национални и духовни идентитет, културни и духовни простор- истакао је Станковић.

Књига је изашла на 130. годишњицу од боравка Николе Тесле први и једини пут у Србији и Београду, када је у забележеним директним обраћањима потврдио да је Србин. „Враћамо дуг нашим великанима, за које цео свет мора да зна да су нашег корена“, поручила је између осталог Нинковић Ташић.

-Верујем да ће тек испунити наша очекивања, јер међу корицама је сама истина- кроз документа, преписку, телеграме, есеје, ви видите, па се срамите и питате како је могуће да та чуда нисте знали. Сада су у књизи, пред нама. Задовољна сам, реакције су одличне, прво је црква одреаговала позитивно. Овај чин заправо представља враћање дуга нашим великанима. Били су Срби, осећали се као Срби. Јесу брендови за цео свет, али су нашег корена. Верујем да смо неки начин исправили неправду, да се покаже истина и да се они исправе, буду усправни и стоје несаломиво као што су увек стајали. Књига поручује: „Извините, комшије, али наши су“- нагласила је Нинковић Ташић.

Протојереј- ставрофор Мирко Вилотић, који је пожелео присутнима добродошлицу на прву духовну летњу трибину, подвукао је да је Шабац право место за ту промоцију.

-Радујем се да је ово вече прво са благословом његовог преосвештенства епископа зворничко- тузланског и администратора Епархије шабачке, прво после промовисања у Спомен храму Светог Саве у Београду са благословом Његове светости патријарха српског господина Порфирија. Друга промоција је у првој вароши Србије, славном и узвишеном Шапцу, који зна да цени вредности, промовише их и гаји културу сећања- рекао је Вилотић.

„Нема предаје. Једини континуитет који се може мерити у српском народу је страдање. Не можемо да повратимо наше изгубљене животе, али можемо да одбранимо своје културно и духовно наслеђе“, закључили су аутори књиге.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa