Инфо

21. јул 2022.21. јул 2022.
Подривање земљишта важна мера у времену суше
Реч стручњака ПССС Шабац

Подривање земљишта важна мера у времену суше

Стручњаци из Стручне саветодавне службе саветују пољопривредницима да у сушним сезонaма примењују подривање како би остварили веће приносе. У сарадњи са неколико пољопривредника у Мровској, Јаловику и Звезду који су следили препоруке Пољопривредне стручне службе Шабац остварени су видљиви резултати
Подривање земљишта је мера растресања дубоких слојева земље, којом се стварају повољни услови за развој квалитетног кореновог система. Ова мера омогућава дубоко продирање корена и захватање веће површине, па се постиже његов снажнији развој, те и биљка на најбољи начин може да искористи све потребне елементе за раст и развој. Земљиште упија и задржава већу количину воде од падавина након подривања, а истовремено се активирају микроорганизми, биохемијски процеси, што доприноси стварању повољних услова за плодоношење пољопривредних култура.

Стручњаци из Стручне саветодавне службе саветују пољопривредницима да у сушним сезонaма примењују ову агротехничку меру како би остварили веће приносе. У сарадњи са неколико пољопривредника у Мровској, Јаловику и Звезду који су следили препоруке Пољопривредне стручне службе Шабац остварени су видљиви резултати.

Фото: Глас Подриња, Јован Сушић


-Ова мера се у години као што је ова, сушна, показала као изузетно добра. На основу праћења свих параметара и фотографија можемо видети евидентне разлике између парцела где је примењено подривање земљишта и где није то учињено. Поменуте три парцеле са засадима кукуруза које смо пратили ни у једном тренутку нису показале недостатак влаге. Биљке су напредовале, расле, развијале се више од очекивања домаћина. – каже дипл.инж Дарко Симић, саветодавац из ПССС Шабац наглашавајући да је у протеклим деценијама практикован одређен начин рада обраде земље који није довољан како би се постигли најбољи резултати.

-Орање земље на дубини од 20/25 центиметара ораничног слоја није довољно за пољопривредне културе и њихов развој. Због тога је важно подривање. Треба напоменути да то није мера која се ради сваке године и не на свим парцелама. Ово у комбинацији са додавањем креча, или других материја значајно мења принос. Подривање се састоји у разбијању тог БТГ слоја од 25 центиметара са одређеним радним телима од 60, 70, 80 центиметара (најчешће 60 центиметара). Основни циљ је да се земљиште растресе и омогући да боље акумулира влагу - напомиње Симић да ова мера неким пољопривредницима може представљати додатни трошак у виду енергената који користо трактор или додатни радни напор, али су резултати неупоредиви уколико се примени на време.

-У едукацији и раду морамо да кренемо од основних ствари, као што је земљиште. Оно треба да буде припремљено на прави начин како би касније могли да говоримо о одређеним семенима, хибридима, високој родности. Пре свега је стварање услова да се развије биљка. Један од начина чувања влаге је подривање, затим се ради на постизању оптималне ПХ вредност земљишта. Поправком ПХ вредности киселих земљишта одређене хемијске елементе елимнишемо из структуре, додавајући друге и тако биљка добије оно што јој је потребно за раст и развој. Најчешће је код киселог земљишта потребно додати калцијум. Неколико је начина калцификације земљишта (кречњак, сатрациони муљ). „Поправка“ земљишта се спроводи на осам година, те је рачуница јасна за пољопривреднике. Морамо напоменути да се све поменуто ради након скидања пшенице са парцеле и припреме за нову сезону. Све ове мере усмерене су ка томе да пољопривредници остваре веће приносе, а самим тим и остваре добит - нагласио је дипл. инж Јован Сушић, саветодавац ПССС Шабац.


Додавањем одговарајућих елемента у земљиште третира се проблем киселости, а потом се примењују и друге мере. Стручњаци препоручују ове кораке како би се умањили почетни инпути и улагања, а остварили резултати. Препорука је да се пољопривредници обрате саветодавцима из ПССС Шабац за све неодумице, савете.

-Анализом земљишта која обухвата седам метода можемо тачно утврдити који су недостаци и шта је потребно да се коригује. На нашем подручју је акутан недостатак калцијума, што значи да је неопходно да се „лече“ уз помоћ креча. Разговори са пољопривредницима су усмерени ка томе да остваре проносе, добит без расипања средстава, рада.

Фото: Глас Подриња, Дарко Симић


Град Шабац је прошле године субвенционисао набавку кречног материјала за газдинства која су извршила анализу земљишта која је показала да је у питању кисело земљиште. Планирано је да подстицај буде и ове године буде реализован.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa