Инфо

21. јул 2022.21. јул 2022.
Суша узела данак
ПРОБЛЕМИ У ВОДОСНАБДЕВАЊУ ПРИСУТНИ ЈОШ УВЕК, НА СНАЗИ РЕСТРИКЦИЈЕ

Суша узела данак

Потешкоће у испоруци пијаће воде актуелни су и даље па су надлежни прибегли увођењу дванаесточасовних рестрикција у вечерњим и ноћним сатима у Баталагама и деловима Свилеуве, Брдарице и Малог Бошњака. Према речима председника општине циљ је да се током ноћи направи акумулација воде у резервоарима за потребе потрошача у Драгињу и Коцељеви
Ванредна ситуација на делу коцељевачке општине, која је још увек на снази, уведена је 21.јуна док су проблеми у водоснабдевању почели неколико дана раније. Потешкоће у испоруци пијаће воде актуелни су и даље па су надлежни прибегли увођењу дванаесточасовних рестрикција у вечерњим и ноћним сатима у Баталагама и деловима Свилеуве, Брдарице и Малог Бошњака.

Према речима председника општине циљ је да се током ноћи направи акумулација воде у резервоарима за потребе потрошача у Драгињу и Коцељеви.

-Када смо решили низ првобитних техничких проблема са којима смо се сусрели на изворишту као и са недостатком воде, тј.са смањеним нивоом, направили смо план рестрикција и успевамо на неки начин да надоместимо потребну количину како би снабдели потрошаче на територији наше општине, не континуирано током целог дана, али је важно да сви делови у одређеним временским интервалима добијају воду- изјавио је Душан Илинчић и додао да су највећи проблеми присутни у Коцељеви те да је посебан изазов испоручити воду до највиших тачака насеља и потрошача у стамбеним зградама, тамо где је неопходан висок притисак у систему и пуњеност резервоара.

Суша у овом крају, како кажу, узела је свој данак. На водоизворишту у Свилеуви поједини бунари су у значајној мери смањили издашност. У једном од њих, у којем је капацитет био 12-13 литара количина је умањена чак три пута.

У локалној самоуправи подсећају да је умањена количина воде у бунарима пре више од месец дана проузроковала хаварије на пумпама те да су узроци техничке природе релативно брзо отклоњени али да су капацитети у значајној мери смањени. Због тога је ово питање веома комплексно и осетљиво.

-Све је решиво што се тиче техничких питања, али када се смањи ниво воде, настају велики изазови за наш систем. Евидентно је да када наступи дан-два захлађења долази до пада потрошње воде и сматрам да смо неретко, као потрошачи, склони нерационалној потрошњи. Са друге стране, знали смо да нам долази летњи период и високе температуре. Избушили смо бунар који је у завршној фази опремања. Увек смо имали проблеме у водоснабдевању током августа месеца. Прогнозе указују на то да ћемо у периоду испред нас имати проблема у овој области, али се надам да ћемо ући много спремнији него што је то тренутно случај. Очекујем да ћемо пуштањем у рад новог бунара превазићи потешкоће што се тиче водоснабдевања Коцељеве за ово лето и наредни период- поручио је председник општине.

Он је подсетио да је пуштање у рад новог бунара краткорочно превазилажење потешкоћа у водосистему овог краја али да је дугорочно оно на којем се интензивно ради, а то је прикључење ове општине на акумулацију Стубо Ровни, те да је што се тиче овог пројекта локална самоуправа испунила све своје обавезе.

То је стратешки важан пројекат који би у перспективи требало да обезбеди перманентно снабдевање свих потрошача коцељевачке општине. Оно што је за сада извесно јесу рестрикције које су до даљнег на снази, а локалне власти се још увек не усуђују да лицитирају датум краја проблема у водоснабдевању грађана.

Охрабрује опремање новог бунара на извориштима у Свилеуви, али је важно да вода из њега прође све контроле како би корисници били безбедни приликом њене употребе.

-Рестрикције се настављају све док се систем не стабилизује. Очекујемо да ћемо имати стабилизацију пуштањем у рад новог бунара. Ја не могу да кажем да ли ће се то догодити сутра или за десет дана јер то зависи од анализе која се ради. Ја нисам присталица тога да пустимо неконтролисану воду у систем и евентуално угрозимо здравље људи- поручио је Илинчић и апеловао на потрошаче да се одговорније понашају и да рационализују своју потрошњу, јер је вода као ресурс ограничен те да је понашање целокупне заједнице важно у очувању локалног водосистема.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa