Инфо

21. јул 2022.21. јул 2022.
фото: РСС (фб страна), Бронза за Србију

фото: РСС (фб страна), Бронза за Србију

РУКОМЕТ: УСПЕХ МЛАДИХ РУКОМЕТАША

Медаља после деценије

Највећи успех у последњих десет година. Снага колектива однела превагу. Мало среће недостајало за финале. Посебна генерација која може много. Трио Шапчана предовдник до постоља: Теодоровић, Рашић, Додић
Млади рукометаши Србије (до 20 година) остварили су највећи успех националног рукомета још од 2012. године и сребра сениора на Европском првенству у Београду. Сва очекивања превазишли су у Португалу где су на континенталном шампионату заслужили бронзано одличје. У претходном броју писали смо како је Србија после две победе и ремија у групи близу полуфинала, а већ прву прилику за пласман међу четири најбоља наши репрезентативци су искористили. Победили су Шведску 32:27 обезбедивши прво место у четвртфиналној групи..

Шапчани на кормилу
Последња три велика резултата на Европским првенствима оствариле репрезентације које су предводили Шапчани. Полуфинале јуниора остварио је као селектор Ђорђе Рашић, селектор сениора 2012. године у Бепграду био је Веселин Вуковић, а сада је тим водио Ђорђе Теодоровић.


Нешто спорији старт у полуфиналу дао је прилику Шпанцима да створе осетну предност, али је Србија одиграла одлично у наставку, приближила се више пута на два гола и уз мало среће и можда уравнотеженијег критеријума могла и до преокрета, 32:29. Ипак, после најтежег пораза, оног полуфиналног, момци су успели да се подигну и други пут у неколико дана савладају Шведску 30:26. Успех српског рукомета је и успех шабачког јер су уз и на паркету поново изданци шабачке школе.
-Невероватан успех невероватних момака, тешко ми је да опишем колико сам поносан на њих. То је изванредна група рукометаша која је од почетка дисала као један и у таквим околностима успех не може да изостане. Хвала свима, клубовима где су се развијали, Савезу који је омогућио максималне услове на припремама, хвала јавности која је осетила снагу и била безрезервна подршка – рекао је некадашњи играч и тренер Металопластике, селектор ове репрезентације Ђорђе Теодоровић.

фото: РСС (фб страна), Ђ. Теодоровић


Претходно велико достигнуће млађих категорија било је полуфинале јуниора 2004. године. То достигнуће и четврто место као играч је постигао Давид Рашић, наш суграђанин, сада асистент селектора.

-Снага овог тима је заједништво од првог до последњег дана. То се осетило буквално од првог дана окупљања. Успостављен је феноменалан однос на релацији стручни штаб – играчи који су се преносили са тренинга на утакмицу. У Порту смо имали победничку атмосферу и резултат је продукт тога. Драго нам је што се РТС укључио преносима полуфинала и борбе за бронзу – нагласио је Рашић.

фото: РСС (фб страна), Д. Рашић


На паркету се истицало младо крило Металопластике Матеја Додић. Уколико изузмемо меч против Француске где је одмарао, на пет утакмица је постигао чак 25 голова, што је изванредних пет погодака по мечу. Актер је и најлепше акције на Првенству.

фото: РСС (фб страна), М. Додић


-Примарни циљ је био пролазак у другу фазу, али смо осећали да можемо више од тога. Сањали смо скривено медаљу, али како је време одмицало изгледали смо све боље. Писали смо историју, сада смо њен део, а надам се да смо наговетили наредне успехе српског рукомета. – рекао је освајач медаље и додао да је дуел проотив Немачке онај кога се најрадије сећа.

-Они су били апсолутни фаворити у нашој групи и на Првенству. То можда није био најтежи меч, већ најлепши, јер смо надиграли шампиона на сваки начин, диктирали игру, темпо, резултат и онда нам је постало јасно да можемо против било ког тима у Европи. Хвала свима који су били уз нас, много нам је значило.
Д. Б.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa