Инфо

28. јул 2022.28. јул 2022.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

ОПШТИНА ЉУБОВИЈА ДОБИЛА 10 МИЛИОНА ДИНАРА

За реконструкцију школе у Горњој Љубовиђи

Општина Љубовија добила је средства за радове на унапређењу енергетске ефикасности објекта ОШ „Петар Враголић“ у Горњој Љубовиђи у износу од 10 милиона динара уз учешће Општине са 4,3 милиона динара
Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је прошлог петка у Смедеревској Паланци уговоре представницима 38 локалних самоуправа којe су на јавном позиву добилe средства за улагање у повећање енергетске ефикасности у јавне објекте и поручила да је повећање енергетске ефикасности национални пројекат и посао који се тиче свих институција, привреде и грађана.

У име локалне самоуправе Љубовија уговор је данас потписао заменик председника Општине Љубовија, Александар Ђукић. Он је изразио велико задовољство, јер су средства обезбеђена за школу коју је и он похађао.

„Велика ми је част што смо успели да обезбедимо средства за школу у коју сам ишао и која се налази у мом селу. Корак по корак сваке године санирамо по неки нови објекат, решавамо проблеме и чинимо све да Љубовија постане боље и лепше место за живот. Основна школа у Горњој Љубовиђи направљена је на плацу мог деде и школа је била зрела за реконструкцију још док сам ја ишао у њу пре 35 година. Налази се на уласку у Љубовију из правца Ваљева и самим својим изгледом није остављала добар утисак, а сада ће бити леп и репрезентативан објекат“, изјавио је Александар Ђукић.
Општина Љубовија добила је средства за радове на унапређењу енергетске ефикасности објекта ОШ „Петар Враголић“ у Горњој Љубовиђи у износу од 10 милиона динара уз учешће Општине са 4,3 милиона динара.

Предвиђени су радови на реконструкцији крова, замени столарије, изради термичке изолације од камене вуне и уградњи грејања на пелет. Почетак радова очекује се крајем октобра ове године.

Михајловићева је уручила уговоре вредне 1,1 милијарду динара за пројекте повећања енергетске ефикасности објеката од јавног значаја у јединицама локалне самоуправе.

Ljubovija.info


“Ово је осми пут да на јавном позиву држава додељује средства за повећање енергетске ефикасности у јавним објектима, а први пут новац се додељује преко Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, која је у саставу Министарства и основана је управо са задатком да помаже и јавном сектору, али и грађанима, да брже радимо на подизању енергетске ефикасности. Укупна вредност пројеката који се суфинансирају кроз јавни позив је 1,12 милијарди динара, од чега je 687,6 милиона динара из средстава Министарства рударства и енергетике, преко Управе, а 436,3 милиона динара је учешће локалних самоуправа. Све што урадимо кроз овај пројекат значи здравију животну средину и уштеде енергије, и то од 30 до 50 одсто годишње, у зависности од примењених мера. На годишњем нивоу уштеда у потрошњи електричне енергије биће девет милиона kWh, а очекивано смањење емисије CO2 је око 4.500 тона годишње”, рекла је потпредседница Владе.

Она је подсетила да држава, поред јавних објеката, суфинансира и улагања у повећање енергетске ефикасности и у домаћинствима, где је до сада кроз три јавна позива у претходних годину дана обухваћено око 25.000 домаћинстава у свим деловима Србије.

Укупно улагање кроз субвенције државе и локалних самоуправа је око 2,7 милијарди динара, од чега су 1,4 милијарде динара субвенције Министарства. Такође, у сарадњи са Светском банком и ЕБРД обезбеђено је још 70 милиона евра за наставак пројекта, којим се очекује да буде обухваћено више од 100.000 домаћинстава.
Ljubovija.info

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa