Инфо

28. јул 2022.28. јул 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЗАВРШЕНЕ ШАБАЧКЕ КОЊИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

Два дана празничног галопа

У „Шабачком дербију“победио My Craft (субота), а дан касније (недеља) у „Меморијалу краља Александра“ Temple Lock. Градоначелник Шапца др Александар Пајић изјавио да Град препознаје значај, богату традицију и љубав овдашњих људи према коњичком спорту и с тим у вези наставиће да помаже, као и овога пута. Настојање да се помаже је јединствено, потврдио је и његов заменик Блажа Кнежевић, док се председник „Џокеј клуба Шабац др Александар Перановић захвалио свима који су помогли и присуствовали „Шабачким коњичким свечаностима“, без обзира на високу температуру која је владала. Богат културно-забавни програм између трка у режији Туристичке организације Шабац
„Шабачке коњичке свечаности“, завршене протекле недеље на хиподрому у Шапцу, уприличиле су „Шабачки дерби“, галопску трку категорије Груп један за трогода мушка и женска грла на стази дугој 2.400 метара, у којој је укупно наступило девет коња, а победио је My Craft браће Етемовић са Мустафом Маневим у седлу (субота) и „Меморијал краља Александра“ трку исте категорије на 2.400 метара за трогоде и старије коње у којој је наступило 12 галопера, а први кроз циљ прошао Temple Lock „Рајцинг тима“ кога је јахао Милан Николић (недеља).

У „Шабачком дербију“, другим местом морао је да се задовољи Almighty Rave, а трећим Viktorija Bel. У „Краљевом меморијалу“ други је био Silvestris, а трећи Binabik.

Током два дана традиционалне манифестације одржано је укупно 11 галопских трка у којима је учествовало 105 коња. Они су се такмичили за престиж, наградни фонд од преко три милиона динара и друге награде, по изузетно топлом, правом тропском времену, које је многе спречило да присуствују овом догађају и месту добрих окупљања, како су назвали шабачки хиподром. Осим тога сметало је такмичарима и гледаоцима.

Захваљујући се свима који су „савладали време“ домаћим и љубитељима коњичког спорта из разних крајева Србије, који нису хтели да пропусте овај догађај, градоначелник Шапца др Александар Пајић је између осталог рекао да Град препознаје велику љубав овдашњих људи за коњички спорт која је дуга више од два века и настојаће да помогне, као што је и овом приликом учинио издвајањем значајних средстава.

Фото: "Глас Подриња"


-Галопски спорт се доселио у Шабац. Ми то поштујемо и негујемо. Нема сумње да смо поготово ових дана центар галопског спорта у Србији. Многи су због тога дошли у наш град, рекао је Пајић приликом уручења победничког пехара представнику победника у трци „Меморијал краља Александра“, који је био прилично изненађен и задовољан, коментаришући да су се победи потајно надали, али да није било лако.

-Помоћ коњичком спорту је наша заједничка жеља, објаснио је заменик градоначелника Блажа Кнежевић уручујући победнички пехар у „Шабачком дербију“.

-Све у свему било је добро припремљено. Многи су помогли на чему сам им искрено захвалан. У два дана 11 трка и 105 брзих коња, по несносној врућини. Није било лако, каже председник „Џокеј клуба Шабац“ др Александар Перановић.

Фото: "Глас Подриња"


Првог дана свечаности су отворене галопском трком категорије четири за двогода грла без победе и пласмана на 1.000 метара, под називом „Корманка“. Било је то такмичење, као сећање на чувену кобилу Корманка, познатих одгајивача коња са Кормана, који су у овом послу 68 година. Данас породичну традицију наставља доктор Миле Николић, велики заљубљеник и врхунски познавалац овог спорта.

У „Корманци“ прво место је освојио Sheki, власништво Николе Радојчића, пријатеља доктора Николића, те је неко прокоментарисао да је у питању „хирушка“ победа.

Фото: "Глас Подриња"


Било је и више тз „мртвих трка“, када су се на великој муци нашле судије. Тако су у трци „Луис Болт“, категорије пет за трогода грла (субота) на циљ готово поравнати стигли Proksima и Lagunac. У трци „Naughty Jack, за „кратку главу“ како коњари кажу победила је Princess Mia, а ништа мање неизвесан у погледу проласка кроз циљ није био ни случај у трци „Шабачка миља“, другог дана (недеља) у окршају Disco Beatsa и Dantae s Peaka. Победио је Disco Beats по одлуци судија у делићу секунде.

Најбољима су уручене награде. Тако је пехар добио џокеј Алекса Шашић који је у трци „Меморијал краља александра“ побеђивао пет пута.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa