Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ШАПЦУ

Шабац на правом путу ка ЕУ

“Лично не видим неку посебну разлику између градова сличне величине у ЕУ и Шапца и то је добра ствар” каже Николо Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији. “Током последњих 15 година тридесетак пројеката на територији Шапца је урађено уз подршку ЕУ. Вредност тих пројеката је око 40 милиона евра, а ЕУ је ту учествовала са око 24 милиона евра бесповратних средстава” наводи градоначелник Шапца Александар Пајић
Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Николо Бертолини, посетио је у уторак Шабац и састао се са градоначелником Александром Пајићем. Разлог посете јесу пројекти који се у граду реализују уз подршку ЕУ.

Бертолини је овом приликом обишао и локацију на Триангли, у улици Боже Милановића, где је у току изградња 23 стамбене јединице у оквиру пројекта “Подршка за самосталан живот - Нови почетак”. Такође је посетио и Северозападну радну зону.

-Шабац је локална самоуправа средње величине, али је у последњих 15 година прошао кроз веома важне догађаје и показао способност да апсорбује средства ЕУ. Град спроводи многе важне пројекте у свим областима које ЕУ може да подржи, са много добрих резулта и успеха. Шабац може да буде пример другим локалним самоуправама у Србији за то како се реализују пројекти, а видимо да ће то бити и много боље у будућности. Ово је град који брине о заштити животе средине, заштити угрожених група, младима, цивилном друштву, питањима становања. Шабац је на правом путу ка ЕУ. Лично не видим неку посебну разлику између градова сличне величине у ЕУ и Шапца и то је добра ствар. Оно што Шабац треба да уради у будућности то је да повећа своје капацитете како би могао да апсорбује још више средстава ЕУ, рекао је Николо Бертолини.

Градоначелник Шапца Александар Пајић изразио је велико задовољство због ове посете. Навео је да су поред разговора о пројектима који су већ реализовани и оним који су у току, разговарали и о будућој сарадњи ЕУ и Шапца.

-Током последњих 15 година тридесетак пројеката на територији Шапца је урађено уз подршку ЕУ. Вредност тих пројеката је око 40 милиона евра, а ЕУ је ту учествовала са око 24 милиона евра бесповратних средстава. Они су били партнери града у тренуцима када је то било неопходно, између осталог и за време поплава и ковид пандемије и показали су велику бригу за становнике Шапца. Такође, подршка је дошла и у многим другим сферама, где су инфраструктурно опремали град, као и у сегментима социјалне заштите и другим областима живота битним за грађане. Односимо се партнерски са ЕУ и то је велика добит за Шабац. Надам се да ће и у наредном периоду ЕУ имати слуха за град, а ми ћемо се потрудити да као локална самоуправа својим пројектима и жељама конкуришемо на позиве који буду расписани од ЕУ и да пробамо да добијемо средства. Тренутно је у току неколико пројеката чија је вредност око милион евра и сигуран сам да ће велики број суграђана имати бенефите од тога, рекао је градоначелник Пајић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa