Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
ОДРЖАН ПРВИ ВЕЛИКИ ЗАВИЧАЈНИ САБОР КОД ОБНОВЉЕНОГ СПОМЕНИКА У ГОЛОЧЕЛУ

Симбол села и место окупљања

Чини се да живимо у временима у којима су битни искључиво лични интереси. Да није све тако црно указује дело групе ентузијаста, оних који су желели да слободарска и родољубива традиција њихових предака настави да живи кроз младе нараштаје. Неколицина, махом младих житеља или оних пореклом из села Голочела окупило се око заједничке идеје и жеље да се одуже својим прецима страдалим у ратовима и сачувају сећање на њих.

Пре неколико месеци почели су да уређују споменик и простор око њега у свом селу који је био девастиран, неуређен, закоровљен. Из викенда у викенд, из акције у акцију, слика села недалеко од школе постајала је потпуно другачија. Данас споменик страдалим борцима представља симбол Голочела, место окупљања и саборовања. Представља подсетник да је све могуће уколико владају жеља и заједништво, рад и стрпљење. Уколико царује слога. Прошле суботе на овој локацији одржан је Први Велики завичајни сабор у оквиру којег је служен парастост погинулим ратницима, освештан споменик и положени венци.

-Овај споменик за нас има велику вредност јер су на њему уписана имена наших дедова и чукундедова који су за ову земљу дали оно што је највредније, свој живот. Између осталог, дали су га и за нас, јер да није било њихове жртве и борбе не би било вероватно ни многих од нас, ове наше слободе, такве какве имамо, нити наше земље. Тако се спонтано јавила идеја међу нама, углавном млађим људима у селу да тај споменик уредимо јер је био у страшном стању. Био је ругло ишарано графитима. И сам простор око споменика био је јако запуштен. Све је то зарасло у коров и шуму- прича један од иницијатора и члан завичајног удружења “Цветковац” дипломирани теолог Влада Јовић из Коцељеве, пореклом из Голочела.
Ангажовао се колико је ко могао и када је стигао да помогне. Сређивање је текло стрпљиво, корак по корак. Урађена је фасада, постављена плоча на којој је написано када је споменик обновљен, освежена стара плоча, постављен крст...

-Поред тога покренули смо још неке ације у уређивању простора и у школском дворишту. Мало се та наша прича расплинула. У суштини је главна замисао била да се одужимо прецима, да обновима сећања на њих, и да ова акција буде нека врста окидача за неке нове заједничке подухвате и нас млађих али и старијих, да афирмишемо наше село и да остваримо неку сарадњу и јединство- истиче Јовић.
Евидентно је да грађанских иницијатива мањка, али свака која служи за добробит заједнице има подршку локалне самоуправе. Тако је било и са овом.

-Обновљени споменик је добио своју улогу, да подсећа ко смо и чији смо, те да окупља и сабира, јер само као заједница и једна велика породица можемо учинити нешто више за све нас- порука је организатора Првог Великог завичајног сабора одржаног у Голочелу.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa