Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

„Шабачке мажореткиње“ у пројекту

„Улицом наших предака“

Шетњом улицом Господара Јеврема Културно- уметничко друштво „Шабачке мажореткиње“ уз подршку Канцеларије за младе града Шапца у уторак је почело реализацију пројекта „Улицом наших предака“. Циљ је промоција културне баштине града, а предвиђено је 25 активности током августа.

-Почињемо шетњом од споменика Јеврему Обреновићу, с обзиром на то да је Јеврем довео Европу у Шабац. Са нама су глумци Филип Рајковић у улози Јеврема и наша чланица Вања Моравчевић у улози његове супруге Томаније. Данас смо упознали све значајније зграде у главној улици. Након тога је промовисана књига о првом кнежевом двору у тадашњој Србији „Двор господара Јеврема Обреновића“ аутора историчара Небојше Јовановића. Знамо да се налазио на месту где је сада зграда општине- навела је председница КУД „Шабачке мажореткиње“ Љубица Павловић.

Књига представља „осврт на личност и живот најмлађег брата кнеза Милоша и претка српских краљева из династије Обреновић, знаменитог човека који је много урадио за Србију, али који је неправедно запостављен у нашем националном памћењу“. Окарактерисана као његова прва биографија, подсећа да су „у двору господара Јеврема, најпре у Шапцу, а потом и у Београду, приређене прве књижевне и музичке вечери, уметничка посела и балови за највећу варошку господу тадашње Србије“.

Током пројекта, учесници ће упознати значајније културне институције, међу којима су Народни музеј и Музеј шабачких Јевреја, али и евоцирати успомене на стара времена.

-У дворишту Културног центра креираћемо амбијент једне старе шабачке кафане уз столове са неизоставним ванилицама, сок који ће представљати замену за вино, као и стару музику, будући да су кафане биле место друштвеног живота и зачеци културе. Упознаћемо прве певаче града који су стекли светску славу, Цицвариће, Васу Андолију, Бору Јањића, кроз стару музику ћемо се подсетити како је изгледало то време- објаснила је Павловићева.

Активности „Шабачких мажореткиња“ у оквиру овог пројекта биће реализоване свакодневно током овог месеца од 18 сати.
Д.Д.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa