Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

„Шабачке мажореткиње“ у пројекту

„Улицом наших предака“

Шетњом улицом Господара Јеврема Културно- уметничко друштво „Шабачке мажореткиње“ уз подршку Канцеларије за младе града Шапца у уторак је почело реализацију пројекта „Улицом наших предака“. Циљ је промоција културне баштине града, а предвиђено је 25 активности током августа.

-Почињемо шетњом од споменика Јеврему Обреновићу, с обзиром на то да је Јеврем довео Европу у Шабац. Са нама су глумци Филип Рајковић у улози Јеврема и наша чланица Вања Моравчевић у улози његове супруге Томаније. Данас смо упознали све значајније зграде у главној улици. Након тога је промовисана књига о првом кнежевом двору у тадашњој Србији „Двор господара Јеврема Обреновића“ аутора историчара Небојше Јовановића. Знамо да се налазио на месту где је сада зграда општине- навела је председница КУД „Шабачке мажореткиње“ Љубица Павловић.

Књига представља „осврт на личност и живот најмлађег брата кнеза Милоша и претка српских краљева из династије Обреновић, знаменитог човека који је много урадио за Србију, али који је неправедно запостављен у нашем националном памћењу“. Окарактерисана као његова прва биографија, подсећа да су „у двору господара Јеврема, најпре у Шапцу, а потом и у Београду, приређене прве књижевне и музичке вечери, уметничка посела и балови за највећу варошку господу тадашње Србије“.

Током пројекта, учесници ће упознати значајније културне институције, међу којима су Народни музеј и Музеј шабачких Јевреја, али и евоцирати успомене на стара времена.

-У дворишту Културног центра креираћемо амбијент једне старе шабачке кафане уз столове са неизоставним ванилицама, сок који ће представљати замену за вино, као и стару музику, будући да су кафане биле место друштвеног живота и зачеци културе. Упознаћемо прве певаче града који су стекли светску славу, Цицвариће, Васу Андолију, Бору Јањића, кроз стару музику ћемо се подсетити како је изгледало то време- објаснила је Павловићева.

Активности „Шабачких мажореткиња“ у оквиру овог пројекта биће реализоване свакодневно током овог месеца од 18 сати.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa