Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
Задушбина Српске крајине у Владимирцима
СЕЋАЊЕ НА ОЛУЈУ

Задушбина Српске крајине у Владимирцима

Сећање на Олују колико год болно подсећа га да је троструки избеглица, најпре из Сиска у Книн потом из Книна у Бели манастир да би напокон стигао у Владимирце где и сада у деветој деценији живота упорно ствара пркосећи годинама
После злокобне Олује 4. августа 1995. године неколико хиљада невољника је прошло кроз Владимирце а половина је остала да живи и дан данас у Владимирцима и околини. Две године касније у Владимирце је стигао и Мићо Јелић Грновић из своје Крајине и оформио задужбину куће Грновића да сећа и сведочи баш у Владимирцима. Хроничар егзодуса српског народа, чувар институције незаборава цео живот је посветио очувању континуитета српске Крајине завредевши можда адекватно признање вечитог министра српске крајинске културе. И ових дана у свом стану скромно и надахнуто говори да ово није кућа него црква једног племенитог а прогнаног народа који у небројеним детаљима живи на зидовима овог дома.

Сећање на Олују колико год болно подсећа га да је троструки избеглица, најпре из Сиска у Книн потом из Книна у Бели манастир да би напокон стигао у Владимирце где и сада у деветој деценији живота упорно ствара пркосећи годинама.



Додаје да се Олуја мора чувати у сећању јер се из лепе њихове морало отићи јер само су Срби сметали а Хрватима живота са нама није могло бити ни у једном размишљању. Крајина је Ћеле кула којом се поноси али и податком да је као министар био трећа глава Крајине коју је креатор хрватског зла Фрањо Туђман хтео посећи. У кућу задужбина Крајина у Владимирцима треба долазити јер вреди и вредеће. Заувек.
С.К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa