Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
„Татине принцезе“ после пола века
НА ИЗЛОЖБИ СЛИКА СЛОБОДАНКЕ РАКИЋ ШЕФЕР

„Татине принцезе“ после пола века

Слике које је изложила Слободанка Ракић Шефер, призната мачванска и српска сликарке из Дуваништа у београдској галерији Сингидунум, прошле недеље носе заједнички назив „Татине принцезе“ и настале су пре пола века. Позната сликарка је изјавила да није ни слутила да ће ова њена дела (уља на платну) наићи на велико интересовање и одобравање. Урадила их је неколико, а додаје да су им се највише обрадовали мушкарци који су у кући или породици имали своју малу принцезу, било ћерку, унуку или сестричину.

-Насликала сам неколико великих формата. Очеви су их радосно препознали. Тако се спонтано родио назив за читав спектар слика „Татине принцезе“, наглашава Слободанка.

И сама је одрастала као очева принцеза. Без обзира што је њено одрастање било у социјализму, куповала је све што је занимало и тада се могло купити. Као гимназијалка, често је долазила у Београд, да купи ципеле, сандале или хаљину.

-Није ни у Београду тада био неки сјајан избор али сам бар налазила разнобојне шарене материјале из увоза. Куповала сам гомилу тих свилених тканина, а онда би ми шабачке кројачице шиле деколтоване туфнасте хаљине на фалте, лепршаве сукње, прекрасне блузе... Волела сам женственост, а како сам куповала часопис „Филмски свет“ копирала сам хаљине познатих глумаца. Данас нигде не можемо пронаћи природну свилу, све је од вештачких материјала, каже сликарка.



На изложби је још рекла да се у Шабац на аутобуску станицу враћала увек „добро натоварена“књигама из историје уметности, енглеским акварел бојама, немачким оловкама, талијанским акварел папиром, холандским уљаним бојама...а ту је чекао отац.

-Зато тако присно осећам душу младе девојке или жене, знам шта се дешава у њеном одрастању, препознајем фазе и преображаје, снове, лутања, маштарења, стрепње и све оне слатке муке кроз које мора да прође. Ту су и бајковити снови о принцу, нежни поетски снови кроз лирске стихове, цитати песника, музичке ноте и инструменти, хаљине, торбице, ципеле, парфеми, накит, огрлице...

Категорички тврди да свака девојчица има право на своје снове и своје одрастање. С тим у вези закључује: „Помозимо јој (девојчица) да одрасте на најбољи начин, да све стрепње, сумње, снове, муке и веровања буду у њој утемељени на најбољи начин како би она сутра била јака жена и нежна мајка и како би се у потпуности остварила, лично, породично, професионално“.
Изложба слика „Татине принцезе“ Слободанке Ракић Шефер у Сингидунум галерији у Београду траје од 25. 07. до 05. 08. 2022. године.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa