Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
У знању је кључ
Нови мурал на зиду Економске школе „Стана Милановић“ шаље јасну поруку

У знању је кључ

Пројекат осликавања мурала подржан је од стране Канцеларије за младе града Шапца и реализован уз суфинансирање у вредности од 330 хиљада динара из буџета града Шапца
„У знању је кључ“, порука је коју Економска школа „Стана Милановић“ шаље најновијим муралом на бочном зиду у улици која носи име чувене добротворке. Иницијатива је потекла од те шабачке образовне установе, а аутор је уметник Ђурађ Стевановић, на позив Удружења „Холодром“, чији је сарадник.

-Ми смо у улози посредника и формални носилац пројекта. Контактирали су са нама јер имамо искуство у организацији и реализацији таквих пројеката. Позвали смо Ђурађа, једног од најпознатијих муралиста и графитера са локалне сцене. Школа је имала готово решење, али је уметник то решење мало модификовао и дао му ауторски печат и из практичних разлога. Идеја је остала иста, само су композиција и приказ мало модификовани- наводи историчар уметности Филип Ковачевић из „Холодрома“.

Како објашњава Стевановић, постојеће предлоге је имплементирао у ауторски рад под називом „Знање је кључ успеха“, што је порука и смисао мурала.

-Мурал је одговор на задату тему. Ту је књига која представља знање и рука која држи кључ. Порука је прилично транспарентна из самог наратива, јер ми смо ти који у руци држимо кључ свог знања. У нашим рукама је, колико наш живот, толико и то знање које стичемо. Оно не мора нужно повезано са школским, може бити и духовно и све оно што стекнемо кроз животно искуство. У модерном добу много информација нам је наметнуто и морамо имати критичку мисао када је у питању њихов извор. Из тог разлога рука држи кључ, што значи да смо ми ти који држимо конце у нашем животу. Често сплет околности и судбина намећу негативна искуства која утичу на нас и остављају последице са којима се боримо. На крају, морамо се окренути себи, ми бирамо којим ћемо се знањем водити у животу, шта ће нам бити основица за живот и професионални развој- наглашава он.

Напомиње да су неколико идеја и предлога за мурал имплементиране у коначни ауторски рад.

-Имао сам потпуну слободу израза и пуно разумевање директорке школе Соње Мијатовић Јокић и Филипа Ковачевића и неизмерно им се захваљујем на подршци. Сам мурал сам радио седам- осам дана у сарадњи са супругом Петром Симић, која је помагала и радила носеће елементе на зиду. Борили смо се са врућином и трудили се да већи део послао обавимо у поподневним сатима. Морам да похвалим добре услове. Скела је заиста била одговарајућа и имамо позитивно искуство у том погледу, што нам је значајно олакшало рад- напомиње Стевановић, који се поред класичног сликарства бави и примењеном уметношћу.

Сарадник је „Холодрома“, а као самосталном уметнику у плану му је да се прикључи Удружењу ликовних стваралаца Шапца. Осликао је, како каже, хектаре и хектаре зидова као учесник и реализатор бројних уметничких пројеката у земљи и региону. Међу познатијим су мурал посвећен Николи Тесли, мурали на градском стадиону и у насељу Бенска бара и у Школи примењених уметности, пролаз Миомира Грујића Флеке у сарадњи са Културним центром и Градом, а највиралнији је постао онај посвећен Шабану Шаулићу.

Пројекат осликавања мурала подржан је од стране Канцеларије за младе града Шапца и реализован уз суфинансирање у вредности од 330 хиљада динара из буџета града Шапца.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa