Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

ЖИВАН БАЈИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК

Свестан одговорности и задатка

Полагањем заклетве обавезао сам се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу и служити грађанима који су ми указали поверење да их заступам у Скупштини Србије. Сада сви имамо подједнаке шансе да покажемо ко је ко, и страначки и индивидуално, као и ко се искрено бори за бољи живот грађана, а ко ће ту шансу за време мандата пропустити. Ја позивам колегу Зеленовића из Шапца да заједнички настојимо да што већу подршку добију прогресивне идеје за развој града, јер само тако можемо показати да смо искрени у својим намерама, наводи Живан Бајић, народни посланик из Шапца испред Српске напредне странке
Живан Бајић, доктор економских наука из Шапца посланик је у новом сазиву Народне скупштине Републике Србије. Бајић је у републички парламент ушао као 51. на листи “Александар Вучић – Заједно можемо све”

Како оцењујете почетак рада Скупштине?
Довољно ефикасан, јер је изабран председник, потпредседници парламента и чланови радних тела. Неки посланици са искуством ужелели су се говорнице, али искрено верујем да ће то допринети плурализму мишљења, те да неће у будућности реметити демократску атмосферу.
Будући да је почетак резервисан за конституисање Скуштине и полагање заклетве, нисам имао потребу да се јављам за реч док на дневном реду не буду теме које су у интересу грађана. То ће бити мој став и са њим ћу наступати у овом мандату.

Полагањем заклетве обавезао сам се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу и служити грађанима који су ми указали поверење да их заступам у Скупштини Србије. То је за мене азбука које ћу се придржавати током мандата у највишем законодавном телу Републике Србије.

Шта ће донети повратак опозиције у посланичке клупе?
Иако би се, по оцени критике, формално могло рећи да је демократија ушла на “велика” или суштински гледано на “мала врата”, почетак Скупштине показао је да је добро што у највишем законодавном телу имамо прилику да чујемо и српску опозицију. Истина, потпомогнута снижавањем цензуса до 3 посто одлуком власти, али и самосвешћу опозиције да за њих није добро да поново бојкотују изборе. Сада сви имамо подједнаке шансе да покажемо ко је ко, и страначки и индивидуално, као и ко се искрено бори за бољи живот грађана, а ко ће ту шансу за време мандата пропустити. Желим да верујем да смо сви ту због истог циља, потреба и надања грађана који су нас изборима изабрали, али, уколико грешим, молим да се то припише мом политичком неискуству.

Ипак, и поред тога што ми мањка искуства у политици, ја знам због чега сам у Скупштини, и потпуно сам свестан одговорности и свог задатка. Желим да верујем да ја нећу морати да се браним, нити да трпим нападе. Скупштина треба да буде место дебате и аргументоване расправе, а не театралног наступа и демонстрације реторичких вештина, надговорњавања и блаћења политичких опонената. Ми смо плаћени да доносимо законе у интересу оних који су нас бирали, да се боримо за локалну заједницу из које долазимо, а не да се политички разрачунавамо из идеолошких разлога. То никада неће бити мој манир. На такве прозивке нећу одговарати, нити ћу се у том блату ваљати.

На нападе ћу се бранити радом, честитошћу и поштењем и доказаћу да је то могуће, чак и у политици!

Како ћете се борити за интересе Шапца у републичком парламенту?
Моје деловање биће усмерено на све грађанке и грађане Шапца. Настојаћу да закони који се доносе у Скупштини буду у њиховом највишем интересу, а залагаћу се за теме које су у интересу Шапца и Шапчана. Дугогодишње искуство и знање ставићу на располагање грађанкама и грађанима и бићу доступан за све њихове проблеме.

Као члан Одбора за привреду и регионални развој, посебну пажњу посветићу законским предлозима који доприносе бољим условима за привреднике у нашем граду, како страним, тако и домаћим. У том смислу, искористићу дугогодишње искуство у банкарству и привреди, и очекујем да ће грађани убрзо видети да од тога имају користи.

Сада сви имамо подједнаке шансе да покажемо ко је ко, и страначки и индивидуално, као и ко се искрено бори за бољи живот грађана, а ко ће ту шансу за време мандата пропустити


У ресорном одбору, који се тиче туризма, настојаћу за боље искоришћење потенцијала које град има. Истина, ми нисмо туристички град, али, имам утисак да смо заборавили потенцијал који има наша река, и у туристичком и у привредном смислу. Река је пут за транспорт робе, али треба да буде и наша шанса да је коначно вратимо Шапчанима.

Срећан сам што сам биран у одбор за Образовање, науку и технолошки развој. Шабац је тек 2020. године добио Академију струковних студија. Желим да функционише у пуном капацитету на добробит свих који се определе за студирање у Шапцу али и стручњака који овде раде.

Да ли ћете подржати конструктивне предлоге дневног реда без обзира на предлагача?
Ја заступам политику странке која ме је предложила за парламент, али не заборављам чињеницу да су ме у Скупштину Србије изабрали грађани. Дакле, сви предлози који су искључиво у њиховом интересу, добиће моју подршку без обзира на предлагача. Подржаћу све конструктивне предлоге који су аргументовани и добронамерни. Аплаудираћу сваком колеги који предлаже идеје за опште добро народа и за јавни интерес. Прихватићу и сваку критику која је разумна и утемељена. Уосталом, ко није у стању да ради ствари за опште добро, не треба да се бави политиком.

Да ли постоји иједан Шапчанин који се противи аутопута, инвестиција које ће нам омогућити да за мање од 45 минута будемо у Београду, стигнемо до аеродрома и авиона за свет, Клиничког центра до ког нам понекад минут значи живот, своје мајке и оца кад се ужелеле усамљеног студента у престоници?!
То важи и за отворене базене, компанију Минт која, у условима кризе, баш у нашем граду најављује 400 нових радних места.

Подржаћу са обе руке сличне предлоге и идеје, да наш Шабац буде лепши, развијенији, а његови грађани срећнији и безбрижнији.

Ја позивам колегу Зеленовића из Шапца да заједнички настојимо да што већу подршку добију прогресивне идеје за развој града, јер само тако можемо показати да смо искрени у својим намерама.
Који ће бити ваши први предлози (допуне дневног реда, амандмани) за ефикаснији рад парламента?
Највећу активност видим кроз одборе у које сам биран, јер на основу пословника постоји могућност покретања иницијатива и подношење предлога Народној скупштини. Овде првенствено мислим на Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику. Искуство из привреде користићу за предлоге који ће олакшати пословање предузетницима, а настојаћу да се убрза администрација за страна улагања.

Радује ме чињеница да Лука Шабац планира изградњу понтона на међународном путничком пристаништу – за шта се тражи извођач радова за посао вредан 50 милиона динара, што ће омогућити и привредни и туристички раст у нашем граду. Настојаћу да допринесем законским решењима која се тичу планирања и изградње, али и развоја туризма у овом делу града.

У Одбору за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво са пажњом ћу пратити развој вишег и високог образовања. Шабац је, не заборавите, некада имао Институт за истраживање, који је нажалост уништен. Са мојим тимом разматраћу потребе стручњака, али и студената у нашем граду.

Шта очекујете од нове Владе Републике Србије?
Радује ме изјава председника Србије да ће Влада Србије бити скројена по мери народа. То имплицира да ће радити у интересу свог народа. Очекујем да настави успехе претходних Републичких Влада, у чије мандате су стали реконструисани домови здравља, изградња болница, десет аутопутева и брзих саобраћајница, увођење брзих возова. Верујем да ће се остварити наставак праксе повећања плата и пензија и смањења броја незапослених.

Очекујем да у првој години ове Владе Шабац добије аутопут до Руме, а у другој брзу саобраћајницу до Лознице. То је капитални пројекта о ком се говори дуже од две деценије, а ова влада, на радост свих Шапчана, али и целе Србије, ставиће тачку на тако значајну инвестицију коју држава финансира. Ја од тога не видим боље и лепше вести за наш град.

Сада је већ извесно да ће се суочавати са глобалним изазовом због рата у Украјини, који има последице на живот обичног човака. Грејање и електрична енергија, сада је јасно, биће у фокусу нове Владе. По мом мишљењу али и наговештају, нову Владу чиниће стручни људи, који ће на челу са председником Републике Србије, Александром Вучићем, одговорити тим изазовима.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa