Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Фото: ФБ страница Небојша Зеленовић

Фото: ФБ страница Небојша Зеленовић

Небојша Зеленовић, председник Посланичке групе „Морамо- Заједно“

Отворићемо врата парламента сваком обесправљеном човеку у Србији

“Шабац је дуго година био симбол отпора и мало европско острво у ауторитарној Србији. Верујем да смо због наше борбе учинили сваког Шапчанина и Шапчанку поносним на свој град. Поносили смо се нашом демократијом, уређеним становањем, привредним амбијентом, хигијеном и инфраструктурним развојем, културом и образовањем, највећим бројем социјалних услуга”, рекао је Небојша Зеленовић председник Посланичке групе „Морамо- Заједно“
Шабац је дуго година био симбол отпора и мало европско острво у ауторитарној Србији. Верујем да смо због наше борбе учинили сваког Шапчанина и Шапчанку поносним на свој град.

Лидер Отворене грађанске платформе „Акција“ и председник Посланичке групе „Морамо- Заједно“ Небојша Зеленовић говорио је за „Глас Подриња“ о активностима за које верује да ће допринети ефикаснијем раду републичког парламента. Он је истакао да је повратак опозиције у скупштинске клупе повратак гласа грађана у институције.

Како оцењујете почетак рада Скупштине?
Прва два дана скупштинског заседања показала су да је власт рањива и да не може да издржи притисак, расправу и аргументе. Већ првог дана расправа и говори наших посланика из посланичког клуба „Морамо- Заједно“, али и осталих опозиционих, подигли су пажњу и интересовање грађана.

Представници власти нису били кадри да одговоре на истину и аргументе које смо представили, па су трајање седнице и читаву процедуру избора председника, потпредседника и радних тела завршили за један дан. Изговор је било смањење трошкова. Наравно да су овакви изговори смешни, али свакако, њих ће Парламент и те како коштати.

Шта ће донети повратак опозиције у скупштинске клупе?
Повратак опозиције у скупштинске клупе значи повратак дебате у наше друштво и повратак гласа грађана у институције. Напредњачка аутократска власт покушала је да одучи грађане од дијалога и замало успела у томе. Готово четири године нисмо имали расправу у институцији која треба да oсликава вољу грађана.

Посланици са листе „Морамо“ су сада ту и оправдаће поверење које смо добили од грађана на изборима.
Како ћете се борити за интересе Шапца у републичком парламенту?
Шабац је дуго година био симбол отпора и мало европско острво у ауторитарној Србији. Верујем да смо због наше борбе учинили сваког Шапчанина и Шапчанку поносним на свој град. Поносили смо се нашом демократијом, уређеним становањем, привредним амбијентом, хигијеном и инфраструктурним развојем, културом и образовањем, највећим бројем социјалних услуга. Од функционалног пречистача и санитарне депоније, преко изолације зграда и Сава парка, Трга, базена, до 7 посто за културу.

Па чули сте шта је пре неколико дана рекао шеф развоја ЕУ делегације у Србији- Шабац се ни по чему не разликује од градова сличне величине у Европи. Све што смо урадили у Шапцу сада треба урадити и у Србији, да бисмо били спремни за улазак у ЕУ. Нудићемо решења! Али и информисати грађане о корупцији, криминалу и бахатости напредњачке власти. Већ у свом првом обраћању подсетио сам на јуначки чин Драгана Миловановића Црног који је на шабачком мосту спасао бар 30 људи сигурне погибије кад су помахнитали СНС батинаши покушали да нас прегазе багером. Велики број грађана Србије тек тада је први пут чуо за неке од чињеница из афера које би у сваком нормалном друштву биле разлог за смену власти по хитном поступку. Морамо стати у заштиту новинара и новинарске професије, јер они бране наше друштво.

Повратак опозиције у скупштинске клупе значи повратак дебате у наше друштво и повратак гласа грађана у институције


Да ли ћете подржати конструктивне предлоге дневног реда без обзира на предлагаче?
Забринула ме потврда коју смо сви добили од шефа посланичке групе СНС Миленка Јованова, да нису одустали од пројекта Рио Тинто у Јадру. Морамо се борити, морамо ЗАЈЕДНО, да бисмо могли да одбранимо Јадар, али и Мачву, јер се испод нас налази највећи природни резервоар пијаће воде у југоисточној Европи. Шапчани су привилеговани, јер управо одатле сви ми пијемо воду највишег квалитета. Ако дође до копања литијума, пореметиће се сви подземни резервоари, не само у Подрињу, него све до Београда. И ту онда нема избора, јер без литијума се може, без воде никако. Зато бих, ако ме већ питате, радо гласао за Закон о забрани рударења литијума и бора у Србији, па макар га предложила Ана Брнабић, јер то значи да смо успели и ми из МОРАМО и ЗАЈЕДНО, али и сви грађани који су месецима протестовали и блокирали путеве и мостове, бранећи наше националне ресурсе. Али знам да се то неће десити. Гласао бих и за сваки договор Београда и Приштине који ће на Западном Балкану успоставити трајни мир и стабилност, а штити интересе грађана и државе, па макар га предложио Вучић лично. Јер то би била велика победа наше, а не напредњачке политике. Зато смо ушли у парламент, да суочимо власт и истину и почнемо да побеђујемо. Као представници грађана, радићемо искључиво у њиховом интересу, предлагати допуне и покретати расправе, јер Народна скупштина, као највише тело у држави, постоји управо због свих нас.

Који ће бити ваши први предлози за ефикаснији рад парламента?
Подржаћемо иницијативу грађана и прво предложити Закон о забрани рударења литијума и бора у Србији. Доста је власт прикривала своје катастрофалне потезе и политике пред очима грађана, дошло је време да се Србија окрене основним животним питањима, питањима од којих заиста зависи људска егзистенција. Какав ваздух дишемо, какву воду пијемо, од чега ћемо да се грејемо, како ћемо да се хранимо? И ми нудимо решења, кроз термоизолацију стамбених зграда и кућа смањићемо потрошњу и производњу енергије, па самим тим и загађење ваздуха, знамо како да свако насељено место добије пречистач отпадних вода, а свако насељено место пијаћу воду, 200 евра по хектару, гориво и ђубриво у пола цене довешће до убрзања у пољопривреди. Отворићемо врата парламента сваком обесправљеном човеку у Србији.

Шта очекујете од нове Владе Републике Србије?
Они још увек мешетаре око имена мандатара, министарских места. У том циркусу нећемо учествовати. Назовимо ствари правим именом, неће то бити нова Влада, већ континуитет размене фотеља једних истих кадрова, под шапом напредњачког шефа. За минулу деценију показали су сву своју непособност и корумпираност, тако што су уништили ЕПС, распродали воду, плодну земљу, доводе стране инвеститоре који се према радницима опходе као према робовима, затрпани су аферама... Али да се не бавимо њима, радићу на томе да сва опозиција у парламенту делује уиграније, да фокусирамо расправу и да сваку тему осветлимо са више страна, како би грађани могли да сагледају стварност на прави начин. Ако у томе успемо, већ на следећим изборима, који год да буду, очекујем да ћемо бити спремнији и боље одбранити изборну вољу грађана.

А онда, да уредимо Србију, вратимо институцијама моћ, постанемо део уређеног света и постарамо се, једном за свагда, да оваква и њима слична „дружина“, више никада не дочепа Србије.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa