Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
ИСТРАЖИВАЊЕ АКАДЕМИЈЕ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Женама радно време често и више од 11 сати

Жене после осмочасовног радног времена за које су плаћене, некад очекује додатно и више од пет сати неплаћеног рада у домаћинству, док је просек времена које проведу у овим пословима три сата свакодневно, показали су резултати истраживања које је на територијама седам војвођанских локалних самоуправа спровела Академија женског предузетништва.

“Рад који обављају жене у кући се често подразумева, прихвата олако и не вреднује, те ретко ко има процену колико њиме штеде држава, друштво и породица, то јест колико жене за све нас ‘невидљиво’ зарађују”, наводи се у саопштењу Академије.

Како се наводи, жене у домаћинству највише времена потроше на кување, чишћење и спремање, пеглање, прање суђа, набавку.

Додаје се да, радећи без надокнаде, жене штеде буџет своје породице, али и буџет своје локалне средине или државе.

“Радећи свакодневно смену на послу и смену у кући, жене на посао одлазе уморне. Неопходно је да се положај жена по овом питању поправи, како оне не би морале да бирају између каријере и породице, често се одричући личног напретка”, пише у саопштењу.

Додаје се да се жене и даље суочавају са већим бројем ограничења у сфери личног напретка и развоја каријере него мушкарци.

“У школовању, запошљавању, наслеђивању имовине и покретању сопственог бизниса оне имају бројне препреке. Некако је традиционално записано да у највећем броју случајева ћерка негује старе родитеље, да се имовина са родитеља и даље чешће преписује на име мушког наследника, при отварању фирме жена врло често нема некретнину на сопственом имену коју може да употреби као гаранцију за кредит”, пише у саопштењу.

Пројекат под називом “Од неплаћеног до плаћеног и видљивог женског рада” обухватио је територије локалних самоуправа Суботица, Сомбор, Бачка Паланка, Бач, Кула, Врбас и Беочин.
Пројекат је подржала Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Njomen), у оквиру програма “Кључни кораци ка родној равноправности, фаза II”, који финансира Европска унија.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa