Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Вицешампион света: Жарко Крајишник (фото: прив. фб архива)

Вицешампион света: Жарко Крајишник (фото: прив. фб архива)

ТЕКВОНДО: СВЕТСКО ЈУНИОРСКО ПРВЕНСТВО

Жарков пут од сребра

Дупла вицешампионска титула. Поновљен резултат из Ташкента 2019. Четири победе водиле до сребра. Највцећи успех српског теквондоа на Првенству. Шабац имао још два представника
Три године после далеког пута у Ташкент и повратка са медаљом од сребра на грудима, односно звањем светског вицешампиона међу теквондистима кадетима, шабачки борац Жарко Крајишник донео је одличје истог сјаја, само овај пут са ближе дестинације и јуниорског нивоа. Укратко, на Светском јуниорском првенству у теквондоу чији је домаћин била Софија, репрезентативац Србије и члан Теквондо клуба „Шабац“ Жарко Крајишник освојио је друго место, поновио свој највећи успех у каријери и остварио највећи резултат за српски теквондо на овом првенству.

Крајишник је наступао у категорији до 68 кг. У првом колу је савладао Ирачанина Јорана Абдулкадира што му је донело пласман у шеснаестину финала где га је чекао шпански репрезентативац Адриан Листе Саланова. Тријумфом је Шапчанин обезбедио себи четвртфинале где је поново морао против Азијата, и то са далеког истока где је теквондо домаћи спорт. Тајланд је представљао Супавит Сукаим који је био и одморнији, јер је коло раније без борбе изборио нови круг после дисквалификације свог ривала Колумбијца Гарсије. Иако умоирнији, Крајишник је одлично контролисао меч обезбедивши себи медаљу.

Пре три године је од свог тренера Милоша Лазића који је и сада био са њим добио савет да шампиони не стају на медаљи, него теже наредном кораку. У полуфиналу га је чекао Казахстанац Батиркан Толеугали. Одлчну борбу Крајишник је решио у своју корист и заказао велико финале. Изједначен дуел нијансе су определиле на страну Италијана Алесандра Манђионеа који је заслужио злато, док је Жарко јуниорски вицешампион света. За Шампионат су га припремали тренери Јован Дедић и Милош Лазић који је био са њим у бугарској престоници.

Шабачки теквондо је имао још два представника на јуниорском планетарном шампионату. Крајишников клупски колега Урош Белановић наступао је у категорији до 55 кг. Зауставио га је Индијац Шаурја Чакраварти. Немања Илић (Винер Чиви) бранио је боје Србије у категорији до 48 кг. Њега је савладао Британац Овен Блант, каснији четвртфиналиста.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa