Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Генерација 2011: шампиони Србије

Генерација 2011: шампиони Србије

ВАТЕРПОЛО: СЕЗОНА 2021/22.

Најуспешнија у историји

Две дупле круне, пет шампионских титула, медаље у четири од пет генерација. Ниједан клуб ни приближно на том нивоу. Успеси и у Европи. Реалан напад на ова достигнућа и у наредним сезонама
Тек када се оконча и последњи турнир за млађе категорије у оквиру Првенства Србије можемо говорити о комплетном окончању једне сезоне. Финални турнир за 2010. годиште ставио је тачку на 2021/22. Шта ће од ње остати у сећању екипа то су виђења играча, тренера, руководства, међутим на терену чињеница, шабачки ватерполо је титулом ставио тачку на најуспешнију сезону у историји овог спорта у граду.

На европском пољу
Уз домаћа постигнућа, шабачки ватерполо је потврдио квалитет и на међународном нивоу. За 2008. и 2010, као и било које друго годиште не постоји званично међународно такмичење, али за овај узраст у Дубровнику сваког лета организују турнир „Томо“ који окупља најбоље тимове у Европи и представља незваничну Лигу шампиона. Овог лета шапчани су дебитовали у Дубровнику и освојили титуле у обе такмичарске категорије, дакле у Шапцу тренирају и стасавају незванични шампиони Европе за узраст до 12 и до 14 година.. Србија је и раније имала представнике у срцу Далмације и једном од европских центара ватерпола, али су медаље било ког сјаја остале недостижне до наступа „чивијаша“. Уз све треба напоментути да први пут је у дводеценијској историји Турнира једна екипа освојила титулу у две старосне категорије.


Школа Ватерполо клуба „Шабац“ већ дуго има статус најмасовније у Србији, а ове године је понела епитет и најбоље у нашој држави и то не по процени, већ резултатима који су остварени у Купу и Првенству Србије за млађе категорије, уз тенденцију да у наредним сезонама учињено буде превазиђено.

Генерација 2010: освајачи дупле круне


Млађе категорије ВК „Шабац“ у сезони где је Ватерполо савез одлучио да такмичарске категорије буду: 2005. 2006, 2008, 2010. годиште у оба домаћа такмичења, односно да 2011. има Првенство као прво званично надметање, од могућих девет шампионских пехара у витрине овдашњег клуба стигло је пет! Млади Шапчани су без премца у категоријама 2008. (тренери: Немања Личанин и Мирослав Мандић), 2010. (Мирослав Мандић и Игор Јовановић) и 2011. (Миливој Бранковић и Душан Михаиловић), где говоримо о дуплим крунама (2011. није имало Куп такмичење у овој сезони) и доминацији где су победничка звања освојена са максималним учинком, не само на финалном турниру, већ и без пораза кроз фазе такмичења што је у збиру купа и првенства обухватало седам турнира по категорији. Осим највећег квалитета, одбрањен је и епитет квантитета, јер је једино ВК Шабац на већини такмичења имао две, још чешће три такмичарске екипе. Поменути тренери су предводили екипе на турниру, међутим принципи у клубу је да се тренери међусобно помажу, те су успеси плод рада свих тренера и координатора млађих категорија Драгана Человског.

Сениори употпунили сезону
Сезона је још успешнија уколико се укључе и сениорска постигнућа. Шабац има две екипе. ВК Шабац и ВК Саву, практично други тим Шапца сачињен искључиво и само од играча из сопствене школе. Оба клуба су постигла изванредне резултате. Шабац је превазишао сва очекивања и освојио треће место у Супер лиги, испред Звезде и Партизана, опставши и у елитном рангу Регионалне лиге, док је Сава направила подвиг и са најмлађим тимом у Првој Б лиги изборила пласман у Прву А лигу.


Иако нису имали могућност као њихови вршњаци у другим клубовима да од првог ватерполо корака играчки стасавају у свом граду, играчи рођени 2006. (тренери: Немања Личанин и Бојан Богићевић) они који су ватерполо изабрали иако није било затвореног базена у Шапцу на њиховим почецима, успели су у још једној сезони да се позиционирају високо и освоје две медаље, бронзу у Купу и сребро у Првенству. Оставили су иза себе екипе што су имале све услове да изграде снажне генерације и градове са већим потенцијалним фондом играча. Раднички, Нови Београд, Војводина, Земун, Београд, све школе дуге традиције остале су иза Шапчана, једино је неприкосновена Бањица.

Генерација 2008: освајачи дупле круне


Бањица је и једни клуб чији резултати се могу мерити са шабачким. Они су освојили титуле у 2005. и 2006. годишту. Осталим екипама сребро је било највиши домет. Шапчани су и једни који имају медаље у четири од пет узрасних категорија, Партизан и Нови Београд их имају у три.

Иако ове сезоне није било такмичења за 2009. годиште, Шабац је од претходне званични освајач дупле круне која не би измакла ни у овој, то је апсолутно сигурно, јер су ови дечаци играли за Шабац 2 у сезони за 2008. годиште и успели да се квалификују за завршни турнир иако убедљиво најмлађи од свих учесника. За 2007. годиште годинама нема надметања, те када би се правио континуитет узраста од 12 до 18 година, Шапцу би се могле додати још две златне медаље и два пехара. Укратко, у Шапцу су званично четири шампионске генерације, три освајача дупле круне.

Генерација 2006: вицешампиони Србије


Много разлога за оптимизам има и у погледу будућности. Наредне сезоне излазно годиште постаје 2006, а у такмичење се укључује 2012, док је 2005. једино где шабачки ватерполо није имао генерацију за врх српског ватерпола завршило своју мисију међу млађима. Реално је да наредне сезоне у свим категоријама Шабац буде, не само учесник финалних турнира, већ и кандидат за сам врх.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa