Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Фото: Мачва Инфо

Фото: Мачва Инфо

ЗАВРШЕНО ХАЈДУЧКО ВЕЧЕ У МАЧВИ

Уз призвук старина, обичаја и витештва

Мачвански харамбаша Александар Крајишник из Мајура, који је ову ласкаву титулу освајао шест пута. Венчали се у „Мачванској свадби Марија Смиљанић и Александар Ковачевић, млади чланови Фолклорног ансамбла „Ђидо“
Прошле недеље завршена традиционална мачванска манифестација „Хајдучко вече“, обухватила је два догађаја. Први је „Мачванска свадба“ уз учешће више фијакера и веселих сватова који су се као и увек окупили на хиподрому Коњичког клуба „Мачванин“ у Богатићу, одакле су кренули пут Совљака (Етно парк) где је била младина кућа и Црне Баре (младожењина кућа).“Накинђурени коњи“ који су вукли фијакере и у њима веселе сватове изазвали су велику пажњу.

Пратили су их радознали погледи, пре свих старијих људи који су се присетили овог догађаја (венчање) када су они били млади.

Фото: "Глас Подриња"


У центру Богатића сватови су играли коло, а у Совљаку, непосредно пре Етно парка, својеврсног мачванског музеја старина под ведрим небом, успешно су савладали „хајдучку бусију“.
Врхунац весеља наступио је у Етно парку, где су сватови извели младу из родитељске куће.

-Мислим да су млади чланови Фолклорног ансамбла „Ђидо“, Марија Смиљанић и Александар Ковачевић, вешто одглумили венчање, а и улоге других чланова прослављеног ансамбла биле су на завидном нивоу, што нам је и био укупан циљ. То је неговање ових старих обичаја који нас подсећају на прошлост, коментарише директор Туристичке организације општине Богатић Дарко Машић.

Фото: "Глас Подриња"


Кркобабић у фијакеру са председником општине Богатић
Министар за бригу о селу Милан Кркобабић, заједно са председником општине Богатић Миланом Дамњановићем, прошетао се у једном од фијакера који је учествовао у „Мачванској свадби“ за „Хајдучко вече“. Овом приликом и касније код разгледања Сајма домаће радиности, испред основне школе у Богатићу, Кркобабић је имао прилику да се конкретно упозна са вештином и могућностима које имају људи овог краја. Због тога није скривао одушевљење и позитивне утиске.


У Црној Бари, недалеко од Дрине (атар „Васин шиб“) свадбено весеље је настављено по старим обичајима код младожењине куће.

Надметање младића за титулу Мачвански харамбаша 2022., Фото: "Глас Подриња"


Надметање младића за титулу Мачвански харамбаша 2022., Фото: "Глас Подриња"


Ту је организован и сајам народне радиности, као и централни програм на бини, такмичење младића за титулу Мачвански харамбаша 2022. године, коме је поред војничке сабље припала и новчана награда од 50.000,оо динара. После шест исцрпљујућих хајдучких дисциплина, ласкаво признање по шести пут припало је Александру Крајишнику из Мајура. Друго место освојио је Душан Пајчић из Бановог Поља, а треће Никола Остојић из Салаша Црнобарског.

Александар Крајишник шести пут харамбаша, Фото: "Глас Подриња"


У музичком делу програма публика је могла да ужива у фолклорним наступима учесника огогодишњег „Богатфеста“, а није изостало и свеопште народно весеље уз народну музику.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa