Инфо

11. август 2022.11. авг 2022.
Фото: Г.П. и Мачва ИНФО

Фото: Г.П. и Мачва ИНФО

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА БОГАТФЕСТ ЗАВРШЕН У БОГАТИЋУ

Сплет различитих култура и обичаја

“Морамо истрајати у неговању и слављењу живота и стваралаштва, јер сваки дан и свака манифестација посвећена лепоти, игри, заједништву младима и деци непроцењива је вредност и надахнуће у тешким временима и огромним изазовима које савремени свет поставља пред нас”, поручио председник општине Богатић Милан Дамњановић
На овогодишњем, четвртом по реду Међународном фестивалу фолклора „Богатфест“, одржаном у Богатићу, учествовали су фолклори из: Пољске, Словачке, Бугарске, Египта, Босне и Хецеговине и домаћини Фолклорни ансамбл „Ђидо“ из Богатића.

Фото: "Глас Подриња"


У четири дана посетиоци фестивала могли су да виде сајам народне радиности у улици Војводе Степе у самом центру ове варошице, а више пута су чланови ансамбала дефиловали главном улицом у Богатићу.
Отварајући манифестацију председник општине Богатић Милан Дамњановић је прво констатовао да ћемо сви имати прилике да уживамо у својеврсном сплету различитих култура и обичаја, при чему ће бити афирмисан значај заједништва и међународне сарадње.

Фото: Г.П. и Мачва ИНФО


-Уколико је култура специфичан амбасадор земље, онда ће и наш Богатић ових дана дати огроман допринос представљању и промоцији српске културе, али ћемо имати и ту привилегију да се захваљујући нашим гостима упознамо са традиционалним вредностима културном баштином и националним обичајима других нама блиских и пријатељских држава и народа.

Фолклор и фолклорни ансамбли су већ деценијама носиоци и чувари традиције и културе једног народа. Кроз песму и игру свог краја промовишу домовину на свим меридијанима. Културно-уметничка друштва, спајају људе, народе и културе. Млади људи кроз своје бављење фолклором добијају прилику да поред упражњавања здраве активности, чувања и преношења традиције, исту приближавају другима и кроз путовања у различите земље шире своје видике и обогаћују себе, истакао је Дамњановић уједно поручивши да морамо истрајавати у неговању и слављењу живота и стваралаштва, јер сваки дан и свака манифестација посвећена лепоти, игри, заједништву, младима и деци, непроцењива је вредност и надахнуће у сусрету са тешким временима и огромним изазовима које савремени свет поставља пред нас. Зато је сада идеалан тренутак да се учврсте везе међу људима, да поштујемо и разумемо једни друге и да култура више него икад буде присутна у нашој комуникацији и свакодневици.

Фото: "Глас Подриња"


Он је потврдио да је за ову локалну заједницу била посебна част и задовољство да пружи пуну подршку организацији „Богатфеста, као догађаја који већ припада кругу манифестација од ширег друштвеног значаја. Изразио је захвалност свима, а посебно Културно образовном центру Богатић на организацији и Фолклорном ансамблу „Ђидо“, што општину увек репрезентује на најбољи могући начин.

Фото: "Глас Подриња"


Потом су се на отвореној сцени представили сви ансамбли. Свој део у овом програму имао је и Народни оркестар РТС под управом Синише Вићентијевића са вокалним солистима Данком Стоићевић и Радишом Урошевићем.

Наступиле су и младе наде Фолклорног ансамбла „Ђидо“ Мина Ђукић, Ана Ковић и Душан Госпавић.
Трећег дана фестивала председник општине Богатић Милан Дамњановић је приредио свечани пријем за све учеснике у Свечаној сали општине. Овом приликом размењене су и награде, а увече одржан концерт фолклора на бини у дворишту овдашње основне школе, уз наступ свих ансамбала.

Фото: "Глас Подриња"


Сумирајући утиске први човак ове општине каже да му је срце испуњено срећом коју радо дели са другима.

Нема сумње да „“Богатфест“ слави живот и стваралаштво. Посвећен је лепоти народне ношње из различитих крајева света, игри, заједништву, младима.

Фото: Г.П. и Мачва ИНФО


Последњег дана сви ансамбли, на челу са домаћинима (Фолклорни ансамбл „Ђидо“) представили су се публици на традиционалној манифестацији „Хајдучко вече“ у Црној Бари.
Љ. Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa