Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Обележена 216. годишњица Боја на Мишару

Поносни на своју историју

Држава Србија се више не стиди своје историје, својих бораца, поносна је на своју историју и то показује кроз реализацију државног програма неговања традиције ослободилачких ратова. Бој на Мишару је једно од најважнијих места у нашој историји
Државна церемонија посвећена обележавању 216. годишњице Боја на Мишару одржана је у суботу у том месту. Венце на споменик мишарским јунацима положили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране Републике Србије, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, градоначалник др Александар Пајић и председник Скупштине Немања Пајић, представници других локалних самоуправа, невладиних организација и грађана.

Фото: "Глас Подриња"


Да млађи уче и чувају историју
Како је навео државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, Бој на Мишару, који се одиграо 13. августа 1806. године, убраја се у најзначајније и највеће победе Карађорђевих устаника у Првом српском устанку над војском Османског царства.

Државни секретар Миодраг Капор, Фото: "Глас Подриња"


-Држава Србија се више не стиди своје историје, својих бораца, поносна је на своју историју и то показује кроз реализацију државног програма неговања традиције ослободилачких ратова. Бој на Мишару је једно од најважнијих места у нашој историји. Данас је ту пуно народа, омладине и на најбољи начин смо обележили тај чин. Веома је битно да смо направили корак у реновирању целог овог комплекса и надам се да ћемо га и у будућем периоду осавременити и омогућити и млађим генерацијама да дођу овде и да се лепо осећају, а истовремено да одају почаст и уче нашу историју- рекао је Капор.

Како је истакао Немања Пајић, на том месту се показала жеља српског народа да се избави од вишевековног ропства под Турцима.

Председник скупштине града Немања Пајић, Фото: "Глас Подриња"


-Показало се да идеал слободе који имамо у Србији на мудар начин реализујемо. Показали смо слободарско у нама, стратегију, знање и памет против велике и надмоћније војске. Управо након те победе почело је стварање модерне српске државе. Поред бројних изазова који су пред нама, и даље смо на европском путу. Ми се данас боримо за вековне, исконске и универзалне вредности и као такви смо пример за целу Европу- подвукао је Пајић.

Држава Србија се више не стиди своје историје, својих бораца, поносна је на своју историју и то показује кроз реализацију државног програма неговања традиције ослободилачких ратова


Верски обред, помен Карађорђу и мишарским јунацима, одржало је свештенство Цркве успења Пресвете Богородице из Орида и Цркве васкрсења господњег из Мишара. Химну Републике Србије извеле су ученице Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ Анастасија Богдановић и Владана Данојлић.

Отворен реконструисани Дом културе у Мишару
Након државне церемоније, реконструисан Дом културе у Мишару свечано је отворен у присуству представника државе, Града, културних и јавних институција. Пројекат реконстукције под називом „Мишар- прошлост, садашњост и будућност“ финансирало је Министарство културе и информисања у износу од 15 милиона динара, док је Град издвојио 13 милиона динара.

Након државне церемоније, реконструисан Дом културе у Мишару свечано је отворен, Фото: "Глас Подриња"


Поред државне церемоније код споменика мишарским јунацима, ми данас отварамо и реконструисани Дом културе у Мишару

Млади уче и чувају историју, Фото: "Глас Подриња"


-Показујемо да заједно са својом државом можемо много тога да урадимо. Поред државне церемоније код споменика мишарским јунацима, ми данас отварамо и реконструисани Дом културе у Мишару. Заиста смо се потрудили да будемо град у фокусу Министарства културе и информисања и да обезбедимо значајна финансијска средства за потпуну реконструкцију Дома који је био у тоталном расулу, што није смело да се догоди, без обзира на то ко је о томе бринуо- истакао је градоначелник др Александар Пајић.

Градоначелник Шапца
Александар Пајић, Фото: "Глас Подриња"


Како је објаснио, у првој фази урађена је кровна конструкција и реновирано око 1.000 метара квадратних простора, од пода до плафона, са комплетним инсталацијама, изолацијом, фасадом и пратећим садржајима.

-Друга фаза је рад на сталној поставци у Мишару, где ћемо покушати да вратимо стари сјај Дому културе, довести пре свега наше и позвати ученике који долазе у шабачки крај да погледају славну историју града Шапца, мишарских јунака и Карађорђа и да се подсетимо где је било место одакле је почела да се развија модерна Србија- нагласио је Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Отворена изложба 16. сазива Ликовне колоније Мишар
Изложба радова 16. сазива Ликовне колоније Мишар отворена је у суботу у реконструисаној Мишарској галерији у организацији Културног центра Шабац.
Традиционална ликовна манифестација на тај начин додатно је афирмисана у новом простору.
-Овогодишња колонија је подељена у два сегмента- радове настале ове године и једну малу ретроспективу којом је обележено свечано отварање нове- старе галерије. Ове године на Мишару је радило шест уметника из Београда и Шапца који су показали како сликари воле да се друже и да раде у условима једног такорећи великог атељеа, где евоцирају успомене и размењују стручна мишљења, што им је дало елан и жељу да створе што боље уметничко дело и да покажу да су колоније, ипак, изазов- рекла је историчарка уметности Соња Петровић Јагић из Културног центра Шабац.
Она је подсетила да су ликовну колонију давне 1999. године основали Задужбинско друштво „Први спрски устанак“ из Мишара и Дом културе „Вера Благојевић“ из Шапца (данас Културни центар) под покровитељством Града Шапца. Колонија је своје деловање ослонила на један од најважнијих историјских догађаја у нашем крају, на Мишарску битку.
Поставка ће за посетиоце бити отворена до 13. септембра.


Како је навео вођа пројекта „Мишар- прошлост, садашњост и будућност“ Дејан Живановић, Дом је добио четири функционалне просторије- место за будућу музејску поставку, реконструисану Мишарску галерију, малу и велику позоришну салу.

Фото: "Глас Подриња"


-Зграда је подигнута између 1946. и 1948. године, била је месни дом и током деценија постојања служила мештанима Мишара. Почетком осамдесетих година Народни музеј креира музејску поставку посвећену Боју на Мишару и тада она почиње да популарише културну делатност. Последњих година зграда је дотрајала и кровни покривач је на одређеним местима прокишњавао. Након мање реконструкције 2006. године, ово је прва обимнија, којом су обухваћени кровни покривач, унутрашњи радови, санитарије, систем хлађења и грејања целокупног објекта- рекао је Живановић.

Дом културе, место сусрета, историје, културе и традиције, Фото: "Глас Подриња"


У оквиру програма церемоније отварања, изабрани сплет тестова песама о Мишару песника Крстивоја Илића извели су глумци Омладинског позоришта „Вожд“ Филип Рајковић и Душан Симић.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa