Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НАРОДНИ ПОСЛАНИК И ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА ПОКС-а
ДУШАН РАДОСАВЉЕВИЋ

После 77 година у Скупштини Србије

“Све ћу учинити да путем аргумената, чињеница и фактора докажем да је неопходно да се у мом Прњавору из кога долазим врати статус отете му градске општине”, каже наш саговорник
Душан Радосављевић из Мачванског Прњавора по први пут је посланик у Скупштини Србије, а за завичајни лист „Глас Подриња“ говори о својој новој улози и ангажовању у новоформираном републичком парламенту .

Како оцењујете почетак рада Скупштине?
За све монархисте, страдалнике у комунистичком режиму, све људе добре воље и све оне којима је Србија на првом месту и који природно желе истинску промену система ово је свакако била историјска седница. Јер први пут после 77 година у скупштину је ушла посланичка група Покрета Обнове Краљевине Србије која ће у оквиру коалиције НАДА деловати и са скупштинске говорнице презентовати свој програм који има за циљ да обнови све традиционалне и историјске вредности које су нашу отаџбину и наш народ красиле кроз историју. Добро је познато да нешто мало више од 8 векова наше модерне историје само од после Другог светског рата живимо са туђим наметнутим знамењима у ненародном диктаторском режиму који је злочином дошао 1945. године након страшног Другог светског рата а у Србији као последица крвавог грађанског рата. Нажалост до дана данашњег тај наказни комунистички систем само се козметички мењао а суштински не јер никада до сада у потпуности није речена и истражена истина о његовом настанку и почетку пропадања и раслојавања српског народа. Јасно да би се све то дефинисало и заокружило ми морамо кренути од почетка а то је враћање наших идентитетских вредности које су нас красиле кроз сву нашу историју када смо били сабрани под Српском краљевском круном.

Што се тиче самог рада скупштине релативно је све прошло у оквирима пословника уз “повремене варнице” власти и опозиције и сукобе мишљења што је добро јер само из тога могу проистећи најквалитетнија решења и закони. Обзиром да је изабрано руководство на челу са председником скупштине и формирани сви скуштински одбори надајмо се да ће сви бити на висини задатка, поштовати демократију и њену процедуру и вратити углед највишој законодавној институцији Србије, што нажалост сви знамо до сада није био пример. А мојој маленкости указала се историјска част да први пут после Другог светског рата поздравим скупштину и целокупну јавност нашим најлепшим, најсветијим и најузвишенијим поздравом “Са вером у Бога за краља и отаџбину”! Ево сви видимо реакције, похвале и предивне коментаре на друштвеним мрежама од стотина хиљада грађана. То је нама јасан знак, то је симболично значење да смо на правом путу. Да овај напаћени и толико пута понижавани народ жели истинску корениту промену и раскид са наметнутим системом. Да жели јединствену, саборну, обновљену, демократски уређену, департизовану и са крштеним именом своју отаџбину...Краљевину Србију. Ово је за нас “команда и заповест народа нашег”... Зато сам и завршио свој први скупштински говор јединим примереним речима “како радили тако нам Бог дао”.

Шта ће донети повратак опозиције у посланичке клупе?
Подсетио бих да један модеран политички вишестраначки систем чине власт, опозиција, слободне независне институције и медији. Нажалост до сада у српској скупштини није седела опозиција па самим тим и постојећи систем уз многобројне мане није личио ни на шта. Стога слободно могу закључити да смо били враћени у предполитичко време. Уласком опозиције политички систем добија ту неопходну карику која ће у многоме променити слику целокупног нашег политичког живота. Но ово је само почетак јер и власт и опозиција а власт превасходно морају да се изборе за слободне институције и слободне медије у којима ће “царевати” етика, естетика, култура, стручност и истина. Та политичка борба мора бити безкомпромисна јер у противном Србија ће бити “прогутана” од примитивизма, кича, некултуре, незнања и квази институција. Нама из опозиције без обзира на све наше идеолошке разлике ваљда ова борба мора бити заједничка. А све остале програмске разлике које нас као опозицију раздвајају природно биће презентоване у скупстини и бирачи и јавност ће се према томе опредељивати. Што је логично, смислено и крајње демократски.

Како ћете се борити за интересе Шапца у републичком парламенту?
Овде ћу посебно истаћи да је једна од темељних и упоришних тачака програма ПОКС-а децентрализација и промена изборног система где би се посланици бирали на име, заступали интересе свога краја и одговарали тим бирачима. Тако да је мени ово питање посебно драго и инспиративно. Наиме врло радо ћу са својим колегама посланицима из других странака а из нашег града сести и поразговарати да нађемо консензус и артикулишемо заједничку платформу која би била од суштинског значаја за наш град, односно побољшање живота наших грађана. Лично ћу се залагати у чему ћу имати апсолутну помоћ целокупне странке и коалиције да лобирам и препоручим најквалитетније инвеститоре са највишим референцама, односно чистим технологијама и менаџментом који ће плаћати будуће раднике достојно човека. А не као махом до сада да се неко хвалио инвестицијама а сопствени му народ радио у истим и понижаван као модерно робље.

Такође један од мојих личних циљева који су садржани у програму моје странке је децентрализација великих градова и општина, не треба никог посебно убеђивати колико ће то олакшати, побољшати живот грађана и све поједноставити. На крају бићу личан, све ћу учинити да путем аргумената, чињеница и факата докажем да је неопходно да се мом Прњавору из кога долазим врати статус отете му градске општине. И те активности ће бити у наредне 2 године до локалних избора а желим и позивам и градску управу и колеге посланике и сву нашу јавност да подрже ову идеју, исправе неправду и од Прњавора, витеза Карађорђеве звезде заједно са околних десетак села створимо прелепу “западну капију нашег града Шапца”, на радост и бољитак свих... Краљевски како нам и доликује.

Да ли ћете подржати конструктивне предлоге дневног реда без обзира на предлагаче?
ПОКС и коалиција НАДА су опозиција. Опозиција власти, режиму. То је јасно и уочљиво и кроз наше ставове и програмска начела и у свим нашим јавним наступима смо то истицали. Pet analogum нико од наших људи из коалиције није у извршној власти и то би у најкраћем била дефиниција шта је опозиција. Ово посебно наглашавам јер нажалост у широј јавности се ово питање до те мере обесмислило да свако има нека своја тумачења а многи себи узимају за право да одређују ко је ко у политичком систему Србије. Па то често пута испада небулозно и гротескно. А да посебно истакнем у име ПОКС-а, обзиром да ми заговарамо тоталну промену система онда је мало и сувишно па и смешно питати да ли смо ми опозиција. Но ми нисмо опозиција рођеној земљи и народу. Напротив, сам наш политички ангажман своди се да ми помогнемо и отаџбини и грађанима. Према томе ко год имао било какав смислен и конструктиван предлог а који по нашој процени може бити од користи нацији ми ћемо га подржати.

Исто тако очекујемо да и наши предлози који су од националног интереса као и предлози закона буду подржани. Сматрамо да је ово минимум сваког достојанства. Уосталом ово ћемо јавно свакодневно истицати и грађани ће убрзо увидети ко се заиста озбиљно бави политиком а ко је ушао у политику да би имао ситно-дневни интерес и зарад личних интереса странчарио. ПОКС ће у скупштини између осталог својим понашањем и ауторитетом покушати да васкрсне једну од најлепших српских особина... Његово краљевско господство. То ће свакако упристојити и учинити да грађани у далеко већој мери доживљавају скупштину као свој врховни законодавни орган.

Који ће бити ваши први предлози (допуне дневног реда и амандмани) за ефикаснији рад парламента?
За што ефикаснији рад парламента најважније је да се поштује пословник али да га нико не злоупотребљава и не банализује. Такође много значи и од начина вођења седнице, односно од персоналитија самог председника скупштине. То добро знам јер сам четири пуне године водио скупштину града Шапца и слободно могу рећи да ми је апсолутно јасно колику “ширину” непристрасност и демократичност мора имати будући председник скупштине Србије. Обзиром да очекујемо наставак рада скупштине у току су заседања наших правних тимова коалиције НАДА који ће припремити сет предлога и амандмана за побољшање и што ефикаснији рад скупштине.

Обзиром да су то правно политичка питања, тражићемо да пре предлагања и друге посланичке групе то погледају па да то буде нека врста консензусом усвојено. У најкраћем сви ти предлози и амандмани сводиће се на једно, да скупштина делује озбиљно, да се своди на минимум злоупотреба пословника, да опозиција има више простора у јавној расправи, да нема мајоризације, да се свако нарушавање реда и мира далеко ефикасније кажњава. Понављам при крају је израда и правно формулисање свих ових предлога са којим ћемо ускоро изаћи у јавност.

Шта очекујете од нове Владе Републике Србије?
Од нове владе Републике Србије очекујемо да буде влада Републике Србије, која влада као највиши извршни орган земље и спроводи утврђену политику. А не као до сада све владе да буде инструмент и поштапалица у рукама председника републике. Јасно да овакав начин и приступ нема везе са уставом јер баш уставом је регулисано да влада има највиши ниво политичких ингеренција а председник републике је само по уставу протоколарна фигура која репрезентује земљу и политику коју је креирала влада. За тако нешто су потребни квалитетни људи од интегритета, ауторитета и струке. Они морају бити независни од било каквог утицаја који ће од њих па од владе па премијера направити нечије марионете.

Сведоци смо да се ово безброј пута дешавало и то никако није добро ни за демократију, ни за државу, ни за просперитет ни за напредак. Зато препоручујемо владајућој већини да предложи за министре личности којима ће се ова земља поносити, а не као до сада где су многи не компентентни министри били актери афера које још нису добиле судски епилог... Тако нешто је недопустиво а разна појашњења министара за “ручни рад” дипломама само су вређала интелигенцију овом народу. На владајућој већини је та одлука, јер за тако нешто су добили већинску подршку народа. За нас не важи наказно правило “Што горе по земљу, боље по нас” то нису мотиви нашег уласка у политику нити су то икад желели наши бирачи. И на крају све предложене кандидате од премијера до сваког министра ћемо у скупштини Србије темељно анализирати и посебно уводно излагање где ће бити презентована политика будуће владе. Верујте нама из коалиције НАДА ( ПОКС - нови ДСС) тешко да може да промакне било шта што није у интересу ове земље, било кроз предлог политике или персонално решење.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa