Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Фото: КУД  „Шабачке мажореткиње"

Фото: КУД „Шабачке мажореткиње"

КУД „Шабачке мажореткиње“ и Канцеларија за младе града Шапца

Улицом наших предака

Настављају се активности везане за реализацију пројекта “Улицом наших предака”. КУД „Шабачке мажореткиње“ уз подршку Канцеларије за младе града Шапца 8.8.2022 год. реализовали су три акгивности у порти Цркве Светих апосгола Петра и Павла у Шапцу: Историјат цркве, Крсна слава и култ предака и ћирилична калиграфија.

У пријатном амбијенту прожетим духовним надахнућем и хришћанским сабрањем 23 учесника имала су прилику да се упознају са историјатом Цркве, као најстаријом грађевином нашег града , ако изузмемо тврђаву на обали Саве. Шабачку цркву подигао је господар Јеврем Обреновић и тиме свој лик и дело уградио у вечност саткану у венац непоколебљиве љубави према вољеног граду, хришћанској вери и драгим Шапчанима.

Наша вољена Црква прошла је Голготске муке и можемо са правом рећи да је Цркву освештана крвљу мученика који су изгубили живот од стране непријатеља за време Првог светског рата. Њима у спомен подигнут је величанствена спомем костурницу која краси порту храма уз поруку да се никад не заборави.

Учесници су посетили гроб знамените личности попа Луке Лазаревића који је уз духовни мач применио оружје бранећи часно и јуначки свој вољени народ и узводећи их ка небеској Србији уз крст часни за време првог српског устанка. Његови посмртни остаци почивају у порти Цркве и спомен плоча на зиду храма посвећена овом великану и духовној громади наше историје.

Овим путем се захваљујемо Шабачкој црквеној општина на гостопримству, топлој речи и даровима у виду књига које су поделили свим учесницима пројекта.

Реализатор активности је Милица Симић, дипломирани теолог.
КУД „Шабачке мажореткиње

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa