Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

45. САЗИВ ЈАЛОВИЧКЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ

Траје и трајаће

РАД И ОВОГ САЗИВА ФИНАНСИРАЛО ЈЕ МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ А У ПРОСТОРУ КОЛОНИЈЕ О УМЕТНИЦИМА БРИНУО ТИМ БИБЛИОТЕКЕ ДИША АТИЋ УЗ ПОМОЋ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ОПШТИНЕ ВЛАДИМИРЦИ
Пету деценију живи јаловичка ликовна колонија, чедо које су заљуљали Милован Шујић и Зоран Симић и учинили препознатљивим на уметничкој мапи света. Тешко је пронаћи делић на Земљиној кугли са којег своје учешће није узео неко од уметника па су село Јаловик и Општина Владимирци завредели наклон уметничког света. Остала су у домовима сељана који су у првом делу колоније гостили уметнике бројна дела да би потом и бројне установе и сама локална самоуправа Општине Владимирци обогатили изглед својих простора. Сама општина гости и овај сазив колоније а челни људи су присуствовали завршној изложби. О свакодневници уметника је бринуо тим библиотеке Диша Атић.

Фото: "Глас Подриња"


Негујући традицију и најмлађи су узели учешће у обогаћењу садржаја током десетодневног трајања колоније. У самом простору који сваког лета запоседају уметници остаће и ове године значајна дела академских сликара и вајара. Ове године дошли су из Републике Српске и неколико градова Србије у сложну породицу ствараоца чији је селектор била Милица Весић из Ваљева. Уз њу надахнуто су стварали и Београђанке Ивана Драгосављевић и Ивана Милев, Костантинос Петровић је стигао из Уба, Стипић DUDWARSZKY Душан из Београда као и суграђанка Марија Пољак а из Републике Српске је стигао Томица Радуловић. И сви одреда импресионирани јаловичком ликовном колонијом као институцијом културе:
-Сам простор колоније од 200 квадратних метара, комуникација са колегама, утицало је на квалитет радова. По току колоније она је могла да траје и месец дана а не само ових десетак. Домаћини су опет учинили све да са минималним ресурсима дају апсолутни максимум, у даху је рекла Ивана Драгосављевић.

Фото: "Глас Подриња"


-У колонији је фасцинирало да је учињено све како би се створио уметнички рад пуног домета а са људима који имају пребогато искуство рада у колонији. Мој утисак је да би рад наших домаћина могао бити узор сличним окупљањима у свету. И мештани су део богате импресије свикли да госте уметнике. Ова манифестација се напросто мора подстаћи да траје са свих страна, пошто има огроман потенцијал. Сам простор је прича за себе и даје велике могућности у стварању. Треба и не сумњам да ће бити примећен и искоришћен како доликује, сумирао је рад колоније Стипић DUDWARSZKY Душан.
На растанку да се окупљања наставе и негује уметничко чедо Милована Шујића и Зорана Симића на многаја љета.
С.К

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa