Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Награда Културно- просветне заједнице

Дубље треће на Сусретима села Србије

Критеријуми за престижно признање били су бројни, а укључивали су, поред инфраструктурне опремљености, и свеукупну активност села у различитим делатностима, наводи Зоран Ђурковић, одборник Српске напредне странке у Скупштини Општине Богатић
На Сусретима села Србије, које више од шест деценија организује институција од националног значаја Културно - просветна заједница Србије, уз подршку министарстава пољопривреде и културе, Дубље је у категорији најуспешнијих села до 3.000 становника освојило треће место. Једино се у Мачви окитило наградом, будући да је прво место заузела Влашка код Младеновца, а друго Банатско Карађорђево код Житишта.

Планови за даља улагања
Критеријуми за престижно признање били су бројни, а укључивали су, поред инфраструктурне опремљености, и свеукупну активност села у различитим делатностима, наводи Зоран Ђурковић, одборник Српске напредне странке у Скупштини Општине Богатић.

Село остварује завидне успехе и на културном и спортском плану, захваљујући ангажману младих нараштаја, али и старих који су традицију сачували и пренели генерацијама које долазе


Он је напоменуо да се село посебно поноси Црквом Вазнесења Господњег, можда и најлепшим здањем у широј околини, будући да је јединственo у Мачви по градњи.

-Имамо Дом културе, нову здравствену амбуланту, урађену пре неколико година, осмогодишњу Основну школу „Никола Тесла“, пошту, више продавница прехрамбених производа, приватних фирми, као и два кафића за омладину и сеоску кафану. Дубље има по две ветеринарске станице, ветеринарске амбуланте, пољопривредне и народне апотеке, али и два техничка прегледа моторних возила. Спортски терени, фудбалски и шаховски клуб, ловачке секције, голубарско удружење- све је то узето у обзир када смо у конкуренцији од четрдесетак села одабрани међу прва три- истиче Ђурковић и додаје да је комисија која је доносила одлуку посетила село током процеса одлучивања и на лицу места се уверила у све наведено.
Подсећа да се као дугогодишњи одборник залагао и успео да до сваке куће доведе асфалт и уличну расвету, те да су и сеоски путеви шљунчени почетком године.

Фото: "Глас Подриња"


-У плану је да се ради пресвлачење улице Војводе Живојина Мишића новим асфалтним слојем, пут ка Белотићу, у договору са локалном самоуправом. Морам да истакнем да имамо веома добру сарадњу са председником Општине Богатић Миланом Дамњановићем и његовим сарадницима. Такође, у договору са општинским руководством, недавно је откупљена парцела за сеоско гробље. Урадићемо и адаптацију бивше трпезарије у Основној школи која се не користи дуги низ година како бисмо обезбедили полудневни боравак за децу предшколског узраста. Тако родитељи неће морати да их воде у Богатић, већ ће моћи ту да их оставе на чување- објашњава Ђурковић.

Село остварује завидне успехе и на културном и спортском плану, захваљујући ангажману младих нараштаја, али и старих који су традицију сачували и пренели генерацијама које долазе.

Фото: "Глас Подриња"


-Културно- уметничко друштво „Бисерница“ Дубље основано је 2003. године, на иницијативу бројних ентузијаста и заљубљеника у фолклор, базирајући свој рад, како на изворном, тако и на стилизованом облику игре. Негује игре из свих крајева Србије. На самом почетку, друштво је бројало 120 чланова подељених у три старосне групе. Учесници су бројних фестивала фолклора, како у Србији, тако и иностранству. Путовали су и остваривали успехе у Бугарској, Црној Гори и Грчкој. Од већих успеха издваја се пласман у 18 најбољих ансамбала Србије у Ратини 2006. године, победа на Општинским смотрама фолклора 2004, 2005, 2006, 2007 и 2008. године- каже одборник у Скупштини Општине Богатић.

Да млади остану
Фудбалски клуб „Млади борац“, члан Мачванске окружне лиге, основан 1932, прославио је 90 година постојања.

-Занимљиво је да током девет деценија клуб никада није престајао са радом, чак ни за време Другог светског рата. Највећи успех је играње у Српској лиги средином деведесетих година. У плану је изградња бетонских трибина на игралишту клуба- наводи Ђурковић.

Подсећајући на славну историју тог места, додаје да се прослава у знак сећања на Бој на Дубљу одигран 1815. сваке године организује 25. и 26. јула. Осим парастоса погинулим војницима и полагања венаца на спомен- обележје, организује се и избор за младог (категорија деце до 15 година) и (одраслог) Војводу Дубљанског, уз богат културно- уметнички програм. Бој на Дубљу историја бележи као последњи велики бој Другог српског устанка, а Дубљани обележавају од 2001. у континуитету, мада постоје подаци о обележавању и 1975. и 1990. године. Подсећа и да је битка вођена по дану, јер је то тражио заповедник Милош Обреновић, вођа устанка, а погинуло је 50 Срба и 1.200 Турака. Српске војводе Милић Дринчић и Сима Ненадовић победу су платиле главом, а заробљен је турски заповедник Ибрахим- паша Никшићки.
Осим што баштине и чувају историју од заборава обележавајући важне датуме за село, свакодневица мештана данас је углавном испуњена бављењем пољопривредом. Узгој товних свиња и јунади је, како каже, постао више фармерски посао.

Зоран Ђурковић, Фото: "Глас Подриња"


-Због великих суша и проблема у пољопривреди све више ситних произвођача одустаје од те производње. Суша је у последње две године нанела огромне губитке у ратарству и због тога се људи окрећу продаји житарица. Опредељују се претежно за воћарске културе малину и купину, која је у последње две године економски веома исплатива и постоји више места за откуп воћа у селу. Треба истаћи да у последњих пет година постоји организовано одношење смећа у месној заједници. У договору са локалном самоуправом, планира се затварање сеоске депоније у складу са Одлуком о одношењу смећа- подвлачи он.

Награда за село на Сусретима ипак значи да је током година много тога урађено за бољитак и побољшање живота у заједници.

-То је признање свим мештанима за залагање да обезбедимо квалитетнији живот и услове за рад. Морамо настојати да и у будућности очувамо оно што имамо и што вреди, а у исто време и да се потрудимо да то подигнемо на што виши ниво, да се обезбеде услови да у перспективи млади остају у Дубљу. То ће једино бити могуће ако се потрудимо да све оно што краси град имамо и овде, у селу- закључује Ђурковић.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa