Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.

Памукова совица

Старији ларвени ступањ


Полифагна штеточина која може начинити значајне штете уколико се не примети на време а и не предузму мере заштите.

Биљке домаћини које су најповољније за развој штеточине су: парадајз, паприка, кукуруз, дуван, пасуљ и др.

Овај штетни инсект спада у фамилију Lepidopterae и активни су ноћу. У току лета од маја до октобра одрасли лептири се хране соком нектара и соком из напуклих плодова. Женка лептира полаже јаја појединачно или у гомилице по свим биљним деловима. Ембрионални развој траје од 3-12 дана зависно од спољних услова.

Гусеница је дужине око 4 цм зеленкасте до браон боје а у задњем стадијуму на леђима има 2 траке. Презимљава лутка у земљишту. У нашим условима има 2-3 генерације.

Измет у плоду од гусенице и ларве Х. Армигера


Штете причињава гусеница хранећи се биљним ткивом, веома су прождрљиве и на деловима биљака полажу јаја. Гусенице млађег стадијума хране се лишћем, док старији стадијуми се убушују у плод ( плодовито поврће ) хранећи се садржајем и прљајући га изметом. Овако начете плодове нападају секундарни патогени –бактеријске трулежи (Pectobacterium) као и да нису за употребу.
Памукова совица сузбија се агротехничким и хемијским мерама. Од агротехничких мера од значаја је уништавање корова и дубоко орање.

Хемијско сузбијање подразумева примену инсектицида и то када су млађи ларвени стадијуми тј.пре него се убуше у плод. Повртарске биљке се третирају на основу прегледа пред цветање, а примена инсектицида започиње чим се визуелно уоче прва јаја. Од хемијских препарата препоручује се Fastac 10, Karate Zeon, Avaunt 15 SC, Insegar, Coragen 20SC…
Дипл.инж. Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa