Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Отворен трећи Интернационални театарски фестивал - ИНТЕФ

Славно место у земљи чудеса

Фестивал постао традиција. Гости из две државе. Ентузијазам младих људи као смерница за деловање. Дилеме заједничка тема већине представа. Трочлани стручни жири уз жири учесника и жири публике. У недељу додела награда и представа у част награђених. Пропратни програм
Трећи “Интернационални театарски фестивал “Интеф” који је већ постао традиција лета у Мишару, отворен је чином подизања фестивалске заставе и наступом шабачких мажореткиња. Програм у башти Дома културе ове месне заједнице означио је почетак седмодневног програма током којег ће се представити глумачки ансамбли из Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Србије.

Сваком годином трајања Интеф показује да култура и уметност нису привилегија великих центара, већ право и могућност свих који желе и који уметности теже.

-У мањим срединама се често крије много више жара и ентузијазма него у великим центрима, јер је уз љубав скривена и жеља да своју посвећеност поделе са окружењем. Много младих глумаца, студената долази из мањих средина и желе да их оплемене. Ово је прилика за нас студенте да се искажемо и ван учионица и демонстрирамо своје радове. Ово је прилика да не остане све на испиту, у слушаоници и да након тога наше дело престане да живи до наредног рока. Интеф нам пружа могућност да оно што смо изабрали као наш животни позив започнемо већ у периоду студирања и од публике добијемо повратну реакцију - поделила је прве утиске једна од учесница, редитељка из Новог Сада, Николина Вујевић.

Церемонију отварања употпунила је изложба фотографија осмишљена као ретроспектива рада и развоја театра “Вожд” на чију иницијативу је настао Фестивал. Изложба је само један од пратећих програма трећег Интефа.

Селектор овогодишње манифестације Радоје Чупић одабрао је девет представа, пет у студентској и четири у омладинској селекцији.

-Слоган је „Глумци у земљи чудеса“, али је селектор предочио да поред тих глумаца у земљи чудеса је и публика, сваки појединац. Чудеса су нешто што не можемо дефинисати, што нам се догађа, што изазова збуњеност, може бити и добро и лоше. Та збуњеност свиме што се дешава око нас била је идеја водиља за избор и све представе се уклапају у један такав концепт – нагласила је директорка Интефа Нина Стокић и додала да је мишарски фестивал јединствена прилика за оне који сањају глумачки позив и оне који су већ учинили кораке у том смеру.

-Посебност нашег Фестивала је што спаја на једном месту аматерску љубав према театру и студенате. Њихови сусрети и размена размишљања, идеја води стварању нечег изузетног. Претходне две године смо могли на овом месту видети и средњошколце којима је наредни образовни корак био глума и то је нешто истински посебно и важно.

Ове године учеснике је дочекао реконструисан Дом културе у Мишару стварајући посебан амбијент и угођај за посетиоце. Ниво који је Интеф достигао у овом тренутку није случајан, већ је плод великог рада младих људи вољних да сваки године чине нове искораке сматра председник Скупштине града Шапца Немања Пајић који је имао част да отвори Фестивал и подигне заставу Интефа

-Сваке године Фестивал се мења и напредује и увек у правцу побољшања. Најлепши поклон реконструисаном Дому је управо овакав догађај где окупља младе, креативне, вредне људе. На једном месту су млади из читавог региона што је велика привилегија. Позориште нам је данас потребније него било када, у њему можемо потражити одговоре на многа питања из реалног живота, а млади глумци који наступају на Интефу наглашавају бриге и дилеме младих. То треба да постану и смернице деловања за све који могу помоћи да се достигне разрешење - нагласио је Пајић

Милена Павловић, драмска уметница, чланица ансамбла Београдског драмског позоришта која је и председница жирија, потом Теодора Сиљаноска, позоришна редитељка из Скопља и Ивана Јокић драмска уметница из Шапца чине стручни жири који ће одлучивати о наградама које носе имена истакнутих шабачких уметника. Уз стручни, постоји и жири учесника чија је одговорност две равноправне глумачке награде, а посебну награду доделиће публика за најбољу представу у свом избору.

Прве вечери премијерно је изведена представа настала по делу Хенрика Ибзена „Нора – луткина кућа“, док је такмичарски програм започео у уторак и траје до суботе, 20. августа. Последњег дана Интефа планирана је додела награда и представа у част награђених „Цацијев успоменар“.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa