Инфо

18. август 2022.18. авг 2022.
Фото: Љубовија инфо

Фото: Љубовија инфо

Oпштина Љубовија

Војска Србије помоћ у водоснабдевању

Да је суша која траје дуже од два месеца узроковала алармантно стање у разним деловима земље говори податак да Војска Србије помоћ у водоснабдевању врши на више локација
Припадници Војске Србије су кроз пројекте цивилно-војне сарадње од краја прошлог месеца, на молбу председника општине Љубовија, Милана Јовановића, који је и командант Штаба за ванредне ситуације општине Љубовија, ангажовани на обезбеђењу пијаће воде за потребе становништва сушом погођених села.

Због смањеног дотока воде са изворишта, Војска Србије тежишно је ангажована на допуњавању резервоара и бунара за воду који се користе у домаћинствима и за напајање стоке, а воду допремају цистернама укупног капацитета 10.000 литара. Радна група Прве бригаде копнене војске сигурно снабдевање водом обезбедила је у селима Горња Трешњица, Горња Оровица, Грабовица, Грачаница, Дрлаче, Доња Трешњица, Доња Оровица, Кошље, Поднемић и Царапић и на терену ће остати докле год постоје потребе.

Да је суша која траје дуже од два месеца узроковала алармантно стање у разним деловима земље говори податак да Војска Србије помоћ у водоснабдевању врши на више локација. Према речима начелника Групе за цивилно-војну сарадњу Прве бригаде копнене војске, мајора Недељка Недељковића, осим у селима општине Љубовија, где се у бунаре и резервоаре, вода према приоритету у координацији са представницима локалне самоуправе, допрема двема цистернама испоручује око 20.000 литара дневно, припадници Војске Србије су ангажовани и на обезбеђењу пијаће воде у селима на Пештерској висоравни и Крушевцу, а до недавно и у Пријепољу. Истакао је да помоћ није изостала ни у превентивном уређење речених токова у општинама Куршумлија и Блаце.

Фото: Љубовија инфо


Председник општине Љубовија, Милан Јовановић, истакао је да планинска села која нису у систему градског водовода, имају проблем са водоснабдевањем услед недостатка воде за пиће. „Цистерне су цео дан на терену и на тај начин успели смо да мештанима олакшамо живот.“, изјавио је председник и додао да је сарадња са Војском Србије изузетна и да је народ са одушевљењем, врло емотивно прихватио помоћ, изражавајући захвалност.

У ситуацији када се због суше мештани бројних села суочавају са несташицом воде, Војска Србије остаје спремна да ангажовањем својих снага и средстава помогне становништву како би се ублажиле последице. Кроз реализацију пројеката цивилно-војне сарадње, који за циљ имају да помогну грађанима и да јачају међусобно поверење, Војска Србије више пута је помагала изградњом путева и водовода, рашчишћавањем снежних наноса, водоснабдевањем и пружањем здравствене заштите мештанима најудаљенијих села.
Љубовија инфо

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa