Инфо

15. децембар 2011.15. дец 2011.
ИСТАМБУЛ

АКО ИМА ДУШУ - ИМА И ПРОШЛОСТ

Отоманска империја је одувек била заинтересована да се учврсти у Златном рогу одакле би остварила своје освајачке планове усмерене према Европи. У 15-ом веку султан Мурат Други безуспешно креће да освоји Истамбул. Лукавији и паметнији него његов претходник, Мехмед Други је своје једрењаке превукао ““ копном тако освојио град. У тој немилосрдној борби погинуо је и Константин ЏИ Палеологус, а са њим дефинитивно нестала Византија. Блистава престоница Источног царства, са 500 хиљада становника, после изнурујуће борбе, спала је на неколико хиљада... Руиниран и опустошен, по наредби освајача Мехмеда Другог у град се досељавају Грци са највештијим занатлијама. Заједно са најбољим неимарима обнављају град и украшавају га са шедрванима, чесмама, фонтанама. Кубета свих џамија се облажу чистим златом, стубови и таванице драгуљима. Константинопољ се мења и поново постаје метропола. И док ужурбано облачи свечану престоничку хаљину са сјајем полумесеца - султан га дарива именом Истамбол ““ што у преводу значи « богатство ислама». Град постаје центар османлијске уметности која светској цивилизацији дарива китњасте џамије, темељне мостове и префињену декорацију у камену, дрвету, кожи...
На престо велике отоманске империје 1520. ступа Сулејман Величанствени.
Већ у другој години започиње освајање Београда, са Родоса је протерао витезове Светог Јована - и покушао опсаду Беча. Ово последње није успео ( Бечлије, у славу победе над Турцима испекли су колаче у облику полумесеца и у сласт их појели.!)
Под новом влашћу Истамбул се ширио и богатио. Његовим калдрмисаним улицама сливало се злато и духовна богатства, па су га многи називали Цариград!
Деценијама и вековима низали су се султани и везири и до краја 18-ог века Истамбул је живео у миру и изобиљу. Европски бродови поново су стизали у луку, а са њима и све већи утицај Европе.
Коначно је 1838. преко Златног рога направљен први мост.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa