Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
Фото: Ljubovija.info

Фото: Ljubovija.info

Регионални фестивал фолклора

„На Дринске обале двије, једно се коло вије“

У организацији КУД-а „Мост“ из Братунца и КУД-а „Азбуковица“ из Љубовије, у петак и суботу одржан је Регионални фестивал фолклора под називом „На дринске обале двије, једно се коло вије“. Поред Љубовије и Братунца, на фестивалу су учествовала и културно-уметничка друштва из Бајине Баште, Малог Зворника, Лознице, Сребренице, Бијељине и Вишеграда.

Први концерт одржан је у петак у манастиру Св. Николаја у Соко Граду, а други концерт у суботу у Спортској дворани у Братунцу. Пре концерта приређен је дефиле свих учесника улицама Братунца.
Радмила Тријић, председница Скупштине КУД-а „Азбуковица“ похвалила је идеју која је настала у сарадњи Општине Љубовија и Општине Братунац и окупила велики број учесника са обе обале реке Дринe, показавши сву различитост фолклорног стваралаштва, обичајних и традиционалних вредности.
„Ово што смо видели је право богатство у игри, која је пресликала разне крајеве наше земље. Могли смо да чујемо старе звуке и видимо игру кроз комбиноване народне ношње, која је дала допринос очувању обичаја, традиције и културе. Ово је значајан помак за нашу средину у очувању културног наслеђа“, изјавила је Радмила Тријић.

Она се захвалила и домаћину прве вечери фестивала, манастиру Св. Николаја у Соко Граду, где је, како истиче, рођена идеја за организовање овог фестивала и изражава наду да ће због значаја ова културна манифестација прерасти у традиционалну.

Председник КУД-а „Мост“ из Братунца, Милош Митровић, каже да се до реализације идеје и организовања фестивала фолклора дошло на иницијативу КУД-а „Мост“ и КУД-а „Азбуковица“.
„Циљ нам је да попреко и дуж Дрине увек се игра једно заједничко коло. Овај пут смо обухватили средње подручје, а покушаћемо у наредном периоду да обухватимо и цело Подриње. Циљ нам је да ова манифестација буде традиционална и очекујемо добар одзив наших пријатеља“, изјавио је Милош Митровић.

Регионални фестивал фолклора „На дринске обале двије, једно се коло вије“ једна је од низа културних манифестација које се организују заједничком сарадњом општина и градова на обалама реке Дрине, чиме се стварају чвршће везе једног народа.
Ljubovija.info

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa