Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Силажа -Целе биљке кукуруза добро кабасто храниво

Спремање силаже почиње одабиром хибрида кои се на одређеном реону најбоље показао. Добро спремљена силажа мора бити пријатног мириса, добро избалансиран оброк преживара оптималне pH бредности око 4,2.

Како би се добила добра маса оброка треба одрадити прави моменат за скидање комплетне масе кукуруза. То је фаза воштане зрелости клипа 30-35% а удео клипа у маси до 40%. Ова година је за сада најспецифичнија, суша је урадила своје удео клипа у маси кукуруза креће се од 0-20 % зелена маса стабла скоро да непостоји. Влажност потребна у маси силаже мора се додавати из више разлога. Један од разлога је истискивање ваздуха како би млечно врење могло да се обави односно спречи развој штетних микроорганизама, и зауставе оксидациони процеси. Силажна маса мора имати довољну колицину растворљивих угљених хидрата и оптималну количину воде око70% што ће у овој години бити врло тешко без додавања.

-Кориштење бактериских инокуланатаз за појачање корисне ферментације и боље чување силаже је широко распрострањено у пракси. Показало се да инокуланти смањују губитак суве масе и чине много ефикаснији процес ферментације повећавајући храњиву вредност силаже. На тај начин повећава се продукција млека за 60-80 лит/ тони силаже. Треба нагласити да величина сецкања мора бити до 1’5 цм и мање ради бољег сабијања. Добра покривка обезбеђује без кисеоничну атмосферу, период врења 35 дана након чега је силажа спремна за употребу. Накнадна продирања ваздуха могу довести до кварења силаже за ову годину важног оброка за стоку. Произвођачи водите рачуне о времену скидања и квалитету масе како би уложени труд био оправдан, а мањак у производњи меркантивног кукуруза покривен.
Дип.Инж. Сушић Јован ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa