Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Михаило Матић, инструктор падобранства и роњења

28 година на небу

Сваки нови скок доноси ново узбуђење, нови доживљај. Наравно да о страху ту нема ни говора, али трема увек постоји. Тешко је то описати речима. Падобранство је нешто неописиво и верујем да ћу му посветити и наредних 15- 20 година, ако не и више.
Први скок Шапчанина Михаила Матића, инструктора падобранства и роњења, био је пре 28 година, 20. августа 1994. у Суботици. Од тада до данас забележио их је 5.200 у Србији и у Америци. Војни рок је одслужио у 63. Падобранској бригади у Нишу, где је скочио 12 скокова. Са 524 скока одлази у Америку, незваничну светску престоницу падобранства. Данас живи на Флориди, где је власник фирме Аlpha Skydiving Center, инструктор/ испитивач у Америчкој падобранској асоцијацији USPA, као и инструктор роњења у ARI/CEDIP асоцијацији.

Михаило Матић,
инструктор падобранства и роњења, Фото: Приватна архива


Адреналин са сваким новим скоком
-Сваки нови скок доноси ново узбуђење, нови доживљај. Наравно да о страху ту нема ни говора, али трема увек постоји. Тешко је то дочарати речима. Иако возим мотор, роним и летим у ваздушном тунелу, за мене је падобранство нешто неописиво и верујем да ћу му посветити и наредних 15- 20 година, ако не и више. Мој бивши старешина у 63. падобранској бригади потпуковник Мирко Ђорђевић недавно је славио 52 године од свог првог скока и данас је активан у томе. Био сам седамнаестогодишњак када сам први пут скочио. Кад једном осетите тај адреналин, то мора да се настави и желите да поновите то искуство- истиче Михаило и додаје да је све у ставу.
Ако се доживи на прави начин, лет са 4.000 метара висине не мора да изазове никакву тензију, а може да донесе велико задовољство.

-Ако почнете са причом да је падобранство екстремни спорт, онда се људи мало и дистанцирају од свега тога, а кад им презентујете то на прави начин, да то и није баш толико тешко, онда долазе и желе да пробају. Довољно је и једном то доживети, памти се као изузетно искуство- напомиње Матић.

У Хрватској је на обуци имао десетак момака од 18 и више година, уз неколико ученика које је довео из Србије.

-Прво их водим у Словенију у ваздушни тунел. То је добар тренажер за падобранце. У Америци сам радио као инструктор у ваздушном тунелу и после 15- 20 минута одатле идемо да скачемо. Много је лакше на тај начин научити нешто о слободном паду, него почети тек тако. То је нека врста застакљеног симулатора летења, четири метра у пречнику, има снажан мотор који постиже брзину ветра више од 200 километара на сат. Доле је мрежа, инструктор је обучен да хода по њој, да лети на великим брзинама и да држи ученика док он не научи да лети стабилно. Кад се упореде цене скока и цене времена проведеног у ваздушном тунелу, он је много јефтнији. Његово коришћење није обавезно, али се препоручује. Један минут у слободном паду мења скок са 4.000 метара. Наравно, кад то пробају, сви хоће и оно право- објашњава он.

Фото: Приватна архива


Један од ретких са лиценцом испитивача
Био је и члан америчког падобранског тима, за који је скакао две и по године.

-Имам и своју падобранску фирму. Од 2008. године радим обуку падобранаца. Кад дођем овде углавном време проводим у Хрватској, са њима имам најбољу сарадњу, па обучавам нове падобранце и инструкторе. Један сам од ретких на простору бивше Југославије који има лиценцу за испитивача и могу да дајем америчке инструкторске лиценце- подвлачи Матић.

За 28 година бављења овом специфичном делатношћу нема лоших искустава, нити озбиљнијих повреда. Било је одустајања људи у последњем тренутку због страха, али за оне који су спремни и фокусирани, проценат вероватноће да нешто пође по злу је мали.

-Било је одустајања, и на тандем скоковима, када људи у моменту отварања врата не желе да скоче, али такви моменти су ретки. Тада инструктор нема право да их убеђује и тера, може да покуша да пита још једном да ли су сигурни у одлуку и ту се прича завршава- наводи.

Поводи за скокове се увек нађу, а некад је то само прилика да се испуне неостварене жеље.

-Скакали смо за рођендан човеку у двориште, била су ту и крштења, венчања, па чак и оно што они зову gender review. У Америци увек нађу разне изговоре за славље. Мени су најзанимљивији тандеми са 6.000 метара, који су тамо свакодневница. Стандардна висина је 4.000 метара, али ја сам скакао на једном аеродрому на Флориди где постоје опције 10, 12, 14, 16 и 18 хиљада стопа. Људи долазе да скачу са 18 хиљада стопа. Када летимо на тој висини, дишемо кисеоник у авиону, а слободан пад траје минут и по. Немате ви ту осећај пропадања, више имате осећај да лебдите на јаком ветру- истиче Михаило.

Најстарији са којим је извео тандем скок (скок са инструктором) имао је 74 године. Све је прошло у најбољем реду.То му је била једна од ставки на bucket list- ствари које жели да проба/ уради за живота. Са некима које је тако упознао је остао у контакту и у њима пронашао пријатеље, попут једног хирурга из Daytona beach- a. У Србији се тандем скакање одржава у Београду, Параћину и Суботици, уз претходну обавезно потписану сагласност. Цене таквог искуства су приближно исте, чак би се могло рећи да су код нас и више него у САД, јер је однос 200, односно 300 долара са видео снимком, према 280 евра.

Под водом у Европи и Америци
-Радим скокове у Србији, али углавном своје ученике водим у Словенију и Хрватску, јер имам повољније услове. Од 6. до 11. септембра се организује Балкански скок пријатељства- манифестација која се одржава последњих неколико година. Ту се окупљају ветерани 63. Падобранске бригаде и других јединица- Руса, Грка и осталих. Један од организатора је наш бивши старешина Ненад Кузмановић, који је и инструктор у Аеро клубу Архистратиг у Београду- прича.

Ронилачки стаж му је неколико година краћи од падобранског, али тврди да није ништа неуобичајено да се људи опредељују за бављење и једним и другим.

-Пошто живим на Флориди, има неколико интересантних места где водимо људе на интро зарон. Они који су дошли на 10-15 дана на годишњи одмор можда немају времена за комплетну обуку и онда их водимо на discovery dive. То је петнаестак- двадесет минута припреме на плажи пред, улазак у воду држећи се за руку у четири- пет метара дубине, понесемо Gо Prо камеру, снимимо им зарон, добијемо видео и фотографије- објашњава.

Фото: Приватна архива


Прича с роњењем почела је тако што је добио шансу да ради на нафтним платформама, па је годину- две дана пре тога почео тиме рекреативно да се бави. Тако је упознао људе са којима је касније путовао и радио у Индији, Кини, Казахстану, Сингапуру. Захваљујући комерцијалном роњењу обишао је и целу Европу.То је радио неколико година пре одласка у Америку, где је од 50 држава био у 48- остали су још Хаваји и Аљаска.

У Шапцу у „Српским витезовима“ од понедељка до суботе ради и обуку ронилаца у трајању од пет до седам дана на базену. Након тога води рониоце на море, Шљункару, Перућац и Заовине.

-Свако од 10 година и старији може да дође на курс, само што деца од десетак година могу да роне до дубине до десет метара. Сви остали који имају више од 16 година могу да заврше курс и да добију прву ронилачку звезду П1. Са њом се рони до 20 метара дубине. Имамо људи различитих узраста и занимања- објашњава.

Ронилачки стаж му је неколико година краћи од падобранског, али тврди да није ништа неуобичајено да се људи опредељују за бављење и једним и другим


Са ове тачке гледишта, верује да му није било тешко да постигне успех у том послу.

-Наравно, потребан је и фактор среће, да се неке ствари поклопе. Ипак, није тешко ако постоји одлучност и жеља да се оде. Ја сам шест- седам пута ишао на спортско- туристичку визу, остајао по шест месеци, имао ту срећу да се падобрански скокови плаћају у готовини. Касније сам средио радне папире, већ шест година имам америчко држављанство- каже Матић.

Сада у Србију долази два пута годишње, а ради на томе да сваке године од априла до новембра буде овде и озбиљније се посвети падобранству и роњењу. Шабац ће му, у том случају, поново бити адреса, бар у сезони.
Д.Димитријевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa