Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
Фото: КУД "Абрашевић"

Фото: КУД "Абрашевић"

ПЕТОДНЕВНА ТУРНЕЈА КУД „АБРАШЕВИЋ“ У ГРЧКОЈ

Земљотрес у Аргостолију

„Абрашевић“ уздрмао Аргостолиј!“ „Чувени српски ансамбл опчинио својим плесом“, неки су од наслова у грчким новинама после концерта КУД „Абрашевић“ у Аргостолију.

Већ први наступ, у месту Фрегата, где су се Шапчани представили кореографијом Горана Митровића „Игре из околине Београда“ био је запажен, а након званичног дела, сви учесници анимирали су окупљене игром и песмом традиционалне грчке музике.

Посредством почасног конзула Србије за културу у Грчкој, Виктора Роухотаса и уметничке директорке фестивала Илијане Гарби, састали су се челници грчког и српског ансамбла Дионисис Балас и Горан Џиновић. Остварен је контакт и са стипендистом конзулата за културу Катерине Арванитаки, која пише докторат на тему српско-грчких односа, који ће резултирати монографијом коју ће, у значајној мери, чинити пријатељство Шапца и Аргостолија, са акцентом на удео шабачког „Абрашевића“ у њему. Катерине је била наш пратилац сваке концертне вечери, каже уметнички руководилац КУД Абрашевић.

Наредног дана ансамбл је имао целовечерњи концерт на централном тргу у Фарси, где је, са замеником гувернера Јонских острва, остварена сарадња за будуће наступе у Кефалонији. И домаћини и туристи одушевљено су посматрали наступ, зачуђени да су у питању аматери, а не профеисонални играчи.
У Поросу, малом лучком градићу надомак Аргостолија, на 500 метара надморске висине, окружен планинама Атрос и Пахни, на самој обали Јонског мора, Шапчани су извели планиране кореографије и музичке нумере у трајању од 90 минута. На крају програма, заједно са публиком заиграли су „Ужичко коло“.

Централни догађај био је у граду побратиму. Грађанима Аргостолија и присутним туристима остаће у сећању концерт нашег ансамбла по ватромету боја народних ношњи и традиционалним српским ритмовима. Спектакл је почео окупљањем чланова КУД „Абрашевић“ Шабац и грчких домаћина у Шабачкој улици. Дефиле учесника уживо је пропратио Народи оркестар.
- На путу до централног трга, атмосфера је била „жива“, оркестар је наставио несмањеним темпом, чула се и „Нишка бања“, чочек, а са нама је била и Катерина Арвенитаки, да осети и пренесе утиске писаном речју у свој докторат.
У другом дефилеу централном градском улицом, чуле су се најлепше српске песме и играла најпознатија кола, вијориле се заставе Републике Србије и КУД „Абрашевић“-а, испред свих значајнијих институција у улици, Градске општине, музеја и православне цркве. Окупљени народ је прилазио, снимао, фотографисао се са играчима, неретко и заиграо, каже Горан Џиновић, уметнички руководилац и секретар „Абрашевића“.

Круна вечери био је двочасовни концерт. Одушевљени заменик председника Општине Аргостоли Спирос Самоурис заједно је са нашим оркестром и окупљеним Грцима отпевао „Хелидони“. Кроз пет блокова одигране су све предвиђене кореографије и одсвиране музичке нумере између њих. На крају су сви присутни са члановима нашег КУД-а заиграли „Ужичко коло“.

Последње концертно вече било је у планинском селу Дилинати.

Пет концертних вечери оставило је снажан утисак на све. Почасни конзул Виктор Роухотас изјавио је да никада није имао лакши колектив за сарадњу, бољи састав и васпитанију децу.

Није згорег напоменути да су чланови Управног одбора одлучили да не иду на турнеју у Грчку да не би неком детету заузели место. Послали су два играча из младих ветерана, потпарола Јелену Вујасиновић и вођу пута Милоша Јефтића, који су представљали КУД, а у сваком тренутку могли да буду замена.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa