Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
Преломна година за дуванџије
АЛЕКСАНДАР ФИРАУНОВИЋ ИЗ УЗВЕЋА

Преломна година за дуванџије

Највећи произвођачи дувана у Мачви су пољопривредници из Узвећа. То је више пута констатовано приликом различитих коментара у јавности, као и чињеница да је својевремено у атару овог мачванског села гајено око 400 хектара дувана, те да су многе „лепе куће“ „никле“ на овој производњи. Са тим се слаже и један од највећих произвођача дувана у Узвећу Александар Фирауновић Румбић који ове године има 12 хектара дувана и седам сушара.

-Обрађујемо са закупом око 50 хектара земље. Овога пута имамо 12 хектара под дуваном, који производимо од 2000. године. Ситуација се из године у годину, када је производња дувана у питању мењала, увек на штету произвођача, што је изражено и у драстичном смањењу површина под овом културом.

Тешка овогодишња ситуација и умањење приноса због суше биће преломна за дуванџије. Верујем да ће тренд одустајања бити настављен.

Само они који су наводњавали усев могу очекивати нешто више, овако доћиће до драстичног подбачаја у производњи. С друге стране ни цена прве класе од 3,4 евра по килограму плус ПДВ за нас није прихватљива имајући у виду огромна поскупљења неопходних улагања. Примера ради само је пелет са 150 евра по тони поскупео на 380. Неопходно вештачко ђубриво је скупље 200 одсто.

Сдруге стране је недостатак радне снаге, а само припрема једне мање сушаре кошта 23 до 24.000 динара, каже Фирауновић.

Из године у годину број произвођача дувана у Узвећу опада, а с тим у вези и површине под овом културом су упола мање него раније. Проблеми су усложњени због овогодишње суше, те се ова година оцењује као преломна за дуванџије, оцењује наш саговорник испред Удружења произвођача дувана Србије.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa