Инфо

25. август 2022.25. авг 2022.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

РЕЧ СТРУЧЊАКА

Пчеларење никад без проблема

Имајући у виду метеоролошке услове у досадашњем периоду године пчелари су забринути за остатак пчела, јер су пчеле милион година биле без помоћи човека ( човек се на планети земљи појавио пре 1,8 милиона година ). Исоторија је показала да је човеку и пчели много боље када између њих постоји симбиоза. Поуздано је знано и потврђено да је пчела неизмерно корисна за човека првенствено са аспекта опрашивања у природи. Приноси воћа, житарица и поврћа су директно везани 30-100 % за пчелињи рад на опрашивању. Осим опрашивања њени производи као ( мед, полен, перга, прополис и пчелињи отров ) су преко потребни човеку за његово здравље.

Природа није увек наклоњена благодетима пчела нарочито су неповољне екстремне вредности ( ниске температуре, сушна лета, недостатак воде ) и нарочито у време пчелињих паша. Ако пчеле неуспевају да се из природе снабдевају са довољно нектара немогуће је обезбедити зимску залиху за презимљавање.

Због тога се мора укључити човек обезбеђујући додатне количине зимске хране. Све ово подразумева да су пчеле задовољавајућег здравственог стања. Пчелари, привредници или удружења често нису у могућности да сами обезбеде потребне предуслове за преживљавање пчеле у неповљним климатским условима. У Шапцу и околини доминантна паша је багрем и делом липа, ових година је била издашнија од предходних што све указује на предходну констатацију да човек мора обезбедити храну за преживљавање неповољног периода. Пчеларство Шапца задњих година суочена је са здравственим проблемима пчела.

Према сагледавањима ветеринарких стручњака у Шапцу и околини су већи ризици од бактеријских болести ( Америчка куга легла ). Симбиоза пчеле и човека је на великом нивоу ( човек би тешко опстао без пчела ) стручњаци тврде да би после 3 године без присуства пчела на планети и човек изумро. Генерално држава редовно субвенционише регистроване пчеларе. Осим тога градска управа скоро сваке године субвенционише опстанак пчелара ( помоћ у ројевима, шећеру, у транспорту ) зависно од потребе и реалних могућности.

Како је светски тренд пчеларства све неповољнији за опстанак пчела показује се највише у проблематици заштите воћа у цветању. У Србији па и у Шапцу све је интезивнија борба ( закон о прскању воћа и обавезама воћара за обавештавање пчелара као и обавештавање пчелара за време третирања комараца ). Имајући у виду опште и конкретне проблеме пчелара и самих пчела за безбедније презимљавање неопходно је да се пчелиња друштва ослободе од ( ваши – варое ) како би зимска пчела у зиму ушла здравија и могла да опстане до првог априла. За презимљавање је потребно обезбедити 15 кг хране по кошници што се чини додавањем растопљеног шећера.

На све ове проблеме указао нам је дугогодишњи пчелар и легенда пчеларства у Шапцу Зоран Грујић заједно са удружењем пчелара Шапца о чијим ћемо проблемима писати и у наредним бројевима све у циљу чувања нама преко потребне пчеле за опстанак човечанства.
Дипл.инг Дарко Симић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa