Инфо

1. септембар 2022.1. сеп 2022.
Горан Пајић

Горан Пајић

Председник привременог руководства МЗ Глушци Горан Пајић

Бољи услови живота да млади остану у селу

Глушци имају око 1.800 становника и 900 домаћинстава. Становништво се претежно бави пољопривредом, има неколико аутомеханичарских и занатских радионица. Највише држе крупну стоку, па има газдинстава са 50, 100 и 200 крава. Познати су и по коњарству
Последњих годину дана привремено руководство у Глушцима на челу са Гораном Пајићем настојало је да побољша услове живота у том селу у свим сегментима. Пет чланова који воде Месну заједницу има још идеја како да реализује планове за бољи живот мештана.

-Нисмо страначки опредељени, трудимо се да помогнемо селу, зато смо и одлучили да се ангажујемо у руководству. Свако је остварен у својој професији, нико не зависи од политике, нити је ушао у политику да би остварио личну корист. Поред тога што се бавимо својим послом и обавезама, истовремено тежимо да помогнемо селу што више. Имамо савршену сарадњу са општинском управом, имају слуха за нас и излазе нам увек у сусрет колико могу, јер виде да нам је заиста стало да радимо за добробит села. За годину дана урадили смо много- наглашава председник привременог органа Пајић.

Поред тога што се бавимо својим послом и обавезама, истовремено тежимо да помогнемо селу што више. Имамо савршену сарадњу са општинском управом


Путна инфраструктура и улагање у објекте
Као најважнију истиче путну инфраструктуру, која је у селу редовно одржавана.

-Уредили смо центар села који је био у лошем стању, насут је дробљеним асфалтом. Урадили смо тротоар у улици Миће Перишића у дужини од 2,3 километра. Поднели смо захтев општини која има добру сарадњу са републичком влашћу и урадили нов асфалт од улаза у село до његовог краја у дужини од 6,5 до 7 километара, што много значи. За годину дана шљунчили смо три пута путеве, општина је дала више од 11 камиона шљунка. Наравно да су потребе мештана велике, јер су путеви лоши, али се трудимо да изађемо у сусрет свима колико смо у могућности- наглашава он.

Горан Пајић


Реновирали су, додаје, два локала у Глушцима- сада имају нову столарију, зидове и од њиховог изнајмљивања обезбеђују приход за Месну заједницу. Урадили су улазна врата, која су била у изузетно лошем стању, на осмогодишњој школи. Са директором те образовне установе коју похађа 350 ученика, подвлачи, имају одличну сарадњу и труде се да одговоре на сваку његову молбу. Уз нова два наткривена аутобуска стајалишта, деца која похађају школу, а путују и из Узвећа и Мачванског Метковића, могу безбедно да чекају превоз.

-Ми смо финансирали само материјал, наш мештанин, власник фирме, није наплатио радове. Купили смо и парцелу поред гробља која је била неопходна, јер смо дошли до тога да немамо где да сахрањујемо мештане који премину. Организовали смо бројне акције да помогнемо социјално угроженим становницима, којих има много- ромских породица, али и незапослених, старих, болесних, непокретних, носили смо им пакете од наших средстава на кућне адресе. У тим акцијама је учествовала и општина, као и „Kаритас“ из Богатића- наводи.

Горан Пајић


Помогли су и у изградњи парохијског дома донацијом од стотинак хиљада динара за фасаду.

-Не можемо много, али имамо доброг и одговорног човека, свештеника Мила Јовановића, који из својих средстава то ради. Комплекс од два хектара око цркве- све је покошено, он и син то одржавају, средио је црквено двориште савршено. Заслужује све похвале, велики број људи из целе Србије долази ту викендима на службу- каже Пајић.

Горан Пајић


Глушци имају око 1.800 становника и 900 домаћинстава. Становништво се претежно бави пољопривредом, има неколико аутомеханичарских и занатских радионица. Највише држе крупну стоку, па има газдинстава са 50, 100 и 200 крава. Познати су и по коњарству.
Све као за градски живот

-Браћа Росић су прославила Глушце по коњима за које је чула цела Србија. Основали су удружење, пренели ту своју љубав на млађе и тако се та прича раширила. Сад има нових, младих људи који воле тај спорт и улажу у њега. Имамо осам активних коњара. Некад смо имали своју стазу, али сад то земљиште више није за употребу. У Глушцима има тридесетак расних грла, људи се баве тиме и воле их без обзира на успех. Млади који никад нису били у том спорту заинтересовани су да купују и увозе коње- прича Пајић.

Горан Пајић


Фолклорни ансамбл „Александар Достанић“, некадашњи „Вез“, назван је по младом, прерано преминулом члану. Сада има четрдесетак чланова, а пробе и смотре одржавају у Дому културе који се редовно одржава и снабдевен је енергентима за грејање током зимског периода. У госте им на наступе долазе из других градова Србије. Помажу и Фудбалски клуб Горки Глушци који је сада у општинској лиги. Поднели су захтев за реконструкцију бифеа клуба, али и да добију нове просторије за почетак сезоне. Поред клуба коњара, имају и заљубљенике у голубарство и ловачко удружење коме су помогли у сређивању просторија у Дому културе. Село, сматра, има све што му је потребно: Дом здравља, амбуланту, школу, цркву, пошту, бензинску станицу, мењачнице, неколико маркета и продавница- све као за градски живот.

У Глушцима има тридесетак расних грла, људи се баве тиме и воле их без обзира на успех. Млади који никад нису били у том спорту заинтересовани су да купују и увозе коње


Имају планове да га додатно уреде, како би, осим за становнике, по доласку у Глушце, бројне посетиоце који одлазе пут Етно парка „Авлија“, дочекала и лепа слика самог места.

-Имамо планове да још мало уредимо центар. Овог пролећа узели смо шест клупа, а шест нам је донирао приватник. Желимо да испред просторија месне заједнице урадимо мали паркић, фонтаницу и да то буде леп простор када су венчања. Окречићемо поново просторије дома, као и спољне зидове у склопу редовног одржавања. Исто ћемо да урадимо и са школом, уз донације мештана. У школи се раде плочице из њиховог буџета, решавамо и текуће проблеме који се појаве. Поднели смо захтев за отварање вртића, пошто имамо задружне просторије које су функционалне, а не користе се, јер је задруга угашена пре 20 година. Деца би ту имала свој смештај, кухињу, просторије, двориште, а објекат има и парно грејање. Проблем је у нерешеним имовинско- правним односима, али је општина поднела захтев републици да се то папиролошки реши- наводи.

Горан Пајић


Све се ради са циљем да млади остану у селу и да препознају улагање у њихову бољу будућност.

-Имају све да би остали на својим огњиштима. То су деца успешних родитеља и не верујем да ће продати 100 или 200 грла крава или напустити породични посао како би отишли у градове. Уверен сам да ће наставити породичну традицију, а ми ћемо се потрудити да их у томе мотивишемо- поручује Пајић.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa