Инфо

1. септембар 2022.1. сеп 2022.
Немања Васиљевић (фото: Н. В.)

Немања Васиљевић (фото: Н. В.)

Немања Васиљевић, директор КК Црвена Звезда

Вечни дужник моје кошарке

Једнакост између кошарке и живота. Висина одвела на први тренинг. Убрзо исказан таленат. Школа ФМП водећа у Европи. Кошарка донела пријатељства, кумства, незаборавне тренуке. Кроз ЕЛ школу и волонтирање до искуства. Циљ развој играча и први тим базиран на школи клуба. Потребан систем у млађим категоријама у Србији
Одувек се за некога ко је висок говорило да је кошаркашки грађен, а при избору спорта оваква физичка предиспозиција водила је најчешће баш на кошаркашки тренинг. Немања Васиљевић је био један од високих момака, и закорачио је на паркет тек да покуша. Испоставило се да је тај дан био „само“ почетак животног позива где се приватно и професионално константно преплићу савршеним нитима.
Биле су то тешке деведесете, међутим ако су по нечему славне, онда су по спорту где је већ поменути предњачио. Свеопшта криза јесте постојала у друштву, али су принципи рада у школама остали непромењени. Један од оних примењиваних су и спортске секције у оквиру основних школа.

-Први тренер ми је била наставница Миланка, потом као члан Омладинског кошаркашког клуба „Шабац“ учим од Вула и на крају периода кошарке у Шапцу тренирам у истом клубу а тренер ми је и данас мој велики пријатељ Преша Мушицки – присећа се ране младости данашњи директор Кошаркашког клуба „Црвена Звезда“, наш суграђанин, Немања Васиљевић.

У том периоду функционисало је неколико школа кошарке у нашем граду уз неколико селекција. Живели су КК „Зорка“, потом „Чивија“ и већ поменути ОКК Шабац. Талента није недостајало, а они најквалитетнији су одлазили пут Београда. Васиљевић је осим висине имао и друге важне особине потребне једном кошаркашу, напредовао је и као талентовани играч одлази у ФМП Железник.
-У том периоду ФМП је вероватно имао најбољу школу кошарке у Европи. Тренери су ми били Александар Глишић и Слободан Клипа. Прнципи рада које је овај клуб имплементирао чинили су да напредујемо као играчи и личности – истиче Васиљевић наглашавајући да није све био само спорт и тренинг.

Мени је кошарка дала све у животу, радости, тугу, снове, пријатеље, кумове, на крају и супругу и све што имам, све што јесам дугујем овом спорту, те тако и прилазим обавезама, жељан да мојем спорту вратим бар део дуга


-Памтим изванредна дружења, велика пријатељства која трају и данас. Заједно са мном је наступао Мирослав Радуљица који је најпре познанинк, потом другар, а данас смо пријатељи и кумови. С већином других се виђам, дружимо се и управо те споне остварене на почетку су ми знатно олакшале привикавање на Београд.

Две сезоне је провео играјући за Железник, а потом мења средину али не и град. Постаје члан екипе „Суперфунд“ , још једног тима познатог по раду са младим играчима.
-Између осталих у тиму су била два свима позната играча, пре свих НБА играч Немања Бијелица, али и Сава Лешић.

Када је завршио активну играчку каријеру, није Немања ни размишљао о другом путу осим оном у кошарци. Патике и дрес је заменио оделом, испуњен ентузијазмом да помогне најдражем спорту.

-Мени је кошарка дала све у животу, радости, тугу, снове, пријатеље, кумове, на крају и супругу и све што имам, све што јесам дугујем овом спорту, те тако и прилазим обавезама, жељан да овом спорту вратим бар део дуга. Најпре сам сарађивао са данас нажалост покојним Адемолом Окулаџом. Упознали смо се на мастеру Евролиге, имао је жељу да покрене менаџерску агенцију. Покушао сам у још једно менаџерској агенцији, али сам схватио да то није посао где се проналазим.

Стручно звање стечено под евролигашким окриљем отоворило је Васиљевићу могућности, а он се трудио да перманентно напредује. Како истиче, био је увек волонтер када год се указала потреба, стицао је искуство. Најпре је био ангажован у Кошаркашкој лиги Србије, пре него што је стигао позив из Црвене Звезде.

Србија заслужује два евролигаша
Србија ће наредне сезоне, први пут после 2014. године, имати два представника у Евролиги, а следи и први окршај Партизана и Црвене Звезде на том нивоу, јер у сезони 2013/14. није била јединствена лига, већ су тимови подељени по групама.
-Биће тај дерби нешто посебно. Одлично је за Србију што има два представника и свако ко мисли другачије не мисли добро српској кошарци. Радујемо се сезони, тим мечевима, имамо младог тренера, младу екипу, али и амбициозну. Желимо корак више у Евролиги, трофеје на домаћој сцени, но прва следећа утакмица је најважније. Прво да победимо МЗТ.


-У Звезду сам дошао 2018. године. Најпре сам био спортски директор, а од 2021. сам на месту директора клуба.

Унапређење кошарке
Васиљевићева највећа жеља је да колико може допринесе унапређењу кошарке у Србији, односно бољитку пре свега рада у млађим категоријама. Принцип у Звезди који постоји је да је развој битнији од резултата међу млађим селекцијама. Стварањем играча за први тим остварила би се велика жеља.
-Крајњи циљ је квалитетна Звезда са 12 домаћих играча и већином из млађих категорија. Они осећају клуб на другачији начин, нису само професионалци. То није реално у блиској будућности, али се мора радити у том правцу. Уколико би пожурили трпели би резултати. Уз све заиста квалитетне странце, искуство показује да најважније утакмице добијају домаћи играчи.

Кошарка је у Европи у проблему. Није профитабилан спорт, потребни су јаки спонзори, велика улагања у континуитету како играчи не би одлазили без накнаде клубу, а на другој страни тешко је ангажовати одличног играча на дужи временски период. Најчешће се прелази у други клуб без обештећења.

Немања Василљевић гост подкаста „Pick N Talk“ (фото: КК Црвена Звезда)


-За напредак је неопходно имати у континуитету јаке утакмице, добре противнике. АБА лига је настала као производ помирења међу зараћеним народима, но достигла је ниво да шампион одлази у Евролигу, има драж великог броја дербија. Реално домаћа лига наша, а посебно других држава не би биле толико квалитетне.

Млађе категорије
Важна искуствена лекција такође је да резултати сениорске репрезентације утичу на популарност спорта у датом тренутку међу децом. Кошарка је трпела успоне и падове, но увек је било интересанти. Први проблеми у нашој кошарци и почињу у млађим категоријама.

-Није успостављен систем. У принципу свако може да отвори школу кошарке, нема контроле рада Школе, нема провере тренера који раде с децом, а тренер у том периоду мора да буде и педагог, не само спортски познавалац. Још теже је у мањим градовима где је нестала спона са школом, а оснивају се клубови и школе кошарке без плана. Једини пут су јасни писани принципи и строга контрола.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa