Инфо

1. септембар 2022.1. сеп 2022.
Заштита касног кромпира од кромпировог мољца
Реч стручњака

Заштита касног кромпира од кромпировог мољца

Усеви кромпира са касним сортама који су намењени за чување у складиштима се налазе у различитим фазама сушења чиме, а значајан део усева је већ повађен.

Ово је период када су усеви кромпира најугроженији од кромпировог мољца (Phthorimaea operculella), инсекта који је последњих година постао најзначајнија штеточина кромпира код нас.
Бројности одраслих јединки на феромонским клопкама су тренутно највеће од почетка сезоне јер је у току максимум лета лептира четврте генерације ове штеточине.

Висока популација инсекта која је присутна у производним условима и мањи број усева са кромпиром који се још увек налазе на пољима, повећавају ризик од настанка штета на кртолама кромпира те се препоручују следеће мере:



Код усева где је зима сува обавезно треба вадити кромпир. Кртоле кромпира након вађења не треба остављати на парцелама и у двориштима већ што брже уносити у складишта како не би директно биле изложене нападу мољца.
Треба чувати у складиштима у којима је контролисана температура (испод 10°C).

Складишта кромпира би требало да на свим отворима буду обезбеђена густим мрежама како би се спречио улазак одраслих јединки и даљи развој мољца.

Само у усевима који се неће вадити у наредних 7 до 14 дана се препоручује одржавање компактности земљишта наводњавањем како би се спречило стварање пукотина кроз које лептири могу да прођу до кртола и положе јаја као и хемијске мере заштите применом инсектицида уз обавезно поштовање каренце:

Због високих дневних температура ваздуха је набоље да се третмани врше у касним вечерњим часовима.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa