Инфо

8. септембар 2022.8. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У духу пријатељства два народа

Свечано отворени Дани јапанске културе у Шапцу

-Драго ми је да сам данас на прослави два значајна јубилеја и да смо захваљујући граду и градоначелнику као симбол нашег дугорочног пријатељства посадили трешње и отворили улицу. Захвалио бих се и компанији „Јазаки“ која у Србији послује веома добро и има одличан однос са локалном самоуправом, чиме доприноси економској сарадњи две земље. Шабац је прави пример сарадње братимљених градова и учинићу све да се она даље настави, истакао је Такахико
Извођењем традиционалних јапанских песама у Центру за стручно усавршавање у понедељак је отпочео програм којим је означен почетак манифестације „Дани јапанске културе у Шапцу“, а поводом 140 година дипломатских односа Србије и Јапана и четири деценије од братимљења Шапца и Фуђимија.
Том приликом, амбасадор Јапана у Србији Кацумата Такахико и градоначелник Шапца др Александар Пајић посадили су три дрвета јапанске трешње у свечано отвореној Улици пријатељства Шабац- Фуђими.
Амбасадор је изразио задовољство што се сарадња започета 1882. године између краља Милана Обреновића и цара Меиђија наставила до данас.

-Драго ми је да сам данас на прослави два значајна јубилеја и да смо захваљујући граду и градоначелнику као симбол нашег дугорочног пријатељства посадили трешње и отворили улицу. Захвалио бих се и компанији „Јазаки“ која у Србији послује веома добро и има одличан однос са локалном самоуправом, чиме доприноси економској сарадњи две земље. Шабац је прави пример сарадње братимљених градова и учинићу све да се она даље настави- истакао је Такахико.
Градоначелник је нагласио да је пред Шапчанима пет дана свечаности и упознавања са јапанском културом.

Концерт јапанске уметнице у Шабачком позоришту
Јапанска уметница Канеко Сумие наступила је на Великој сцени Шабачког позоришта у оквиру прве вечери Дана јапанске културе у Шапцу, што је уједно био и њен први наступ у Србији.
Јапанска кото, шамисен и вокална уметница, свира кото од своје пете године. Каријеру је започела 1995. када побеђује на Међународном такмичењу Такасаки. Након што је дипломирала на Националном универзитету уметности у Токију, преселила се у Бостон и студирала џез вокал на Беркли колеџу за музику.

Фото: "Глас Подриња"


Као предавач је гостовала на великим академским сценама укључујући: универзитете Харвард, Принстон, Технолошки институт Масачусетса, Тексашки А&М универзитет и Универзитет Аоиама Гакуин.
Шабачка публика је имала прилику да ужива у јапанским композицијама и извођењу српске нумере „Ој ружице румена“.


-Пријатељство између наших градова траје 40 година. Данас сам од градоначелника Фуђимија добио званичну позивиницу да у октобру посетимо тај град. На видео конференцијама смо договорили повеље које ћемо тамо потписати и већ почиње сарадња у области образовања. Ученици из Фуђимија, њих шесторо, следеће године биће гости града Шапца и њихових вршњака, а 2024. ће наши ученици ићи у град побратим Фуђими. Веома сам захвалан његовој екселенцији, амбасадору Јапана, што увек има времена за долазак у наш град на важне датуме, јер ове године славимо и 140 година дипломатских односа две државе, а прошле смо свечано честитали пола века постојања града Фуђимија. Без обзира на 11 хиљада километара који нас деле, пријатељски односи које негујемо су све јачи с годинама- нагласио је Пајић.

Амбасадор је, у пратњи директора Центра за стручно усавршавање Бранка Филиповића, обишао изложбу експоната у тој установи у част гостију, као и Парк науке и радионице у Тренинг центру које се реализују у оквиру манифестације. Свечаном отварању Дана јапанске културе присуствовали су и председник Скупштине града Немања Пајић, председник Клуба Шабац- Фуђими Небојша Јанковић, као и директорка људских ресурса компаније „Јазаки“ Николета Чавић. До 9. септембра, у Шапцу ће бити одржан низ радионица, предавања, музички програми, као и изложбе, у духу вишедеценијског пријатељства два града.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa