Инфо

8. септембар 2022.8. сеп 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ИЗЛОЖБА СИНАГОГЕ У ВОЈВОДИНИ – СВЕДОЦИ ПРОШЛОСТИ

Сведочење страдања Јеврејске заједнице

Монографија Синагоге у Војводини – сведоци прошлости промовисана је недавно у Шапцу, а истоимена изложба представља репродукције акварела сликара и архитекте Ђорђа Девића који су настали на основу старих разгледница и цртежа по сећању
Град Шабац обележава све важне датуме који су везани за јеврејску заједницу, с обзиром да су Срби Мојсијеве вере оставили значајан траг у Малом Паризу и да су делили судбину Српског Вердена. Обележавање Европског дана јеврејске културе започето је изложбом у Народном музеју Синагоге у Војводини – сведоци прошлости аутора Рудолфа Клајна, Чедомиле Маринковић и Горана Левија. Међу посетиоцима био је присутан и председник Савеза јеврејских општина Србије Александар Албахари.

- Јеврејска заједница имала је значајну улогу у историји нашег града. Много су допринели културном и општем благостању Шапца у прошлости. Иако у нашем граду данас не живи ниједан Јеврејин, сећање на њих остаје. Град Шабац је откупио објекат који су шабачки Јевреји користили као дом молитве. Синагога је данас Музеј шабачких Јевреја са сталном поставком која сведочи живот и страдање јеврејске заједнице у Шапцу, истакао је председник Скупштине града Немања Пајић.

Монографија Синагоге у Војводини – сведоци прошлости промовисана је недавно у Шапцу, а истоимена изложба представља репродукције акварела сликара и архитекте Ђорђа Девића који су настали на основу старих разгледница и цртежа по сећању.

- Монографија је збирка информативних података и текстова из пера врсних аутора, од којих је један др Рудолф Клајн, који је међу од најпознатијим и најстручнијим архитектама када је реч о синагогама. Он нам је уступио монументалну монографију Синагоге Источнојужне Европе, где даје увид у демографске, социолошке и културне токове јеврејског становништва на подручју Војводине и карактеристике ентеријера синагога. Др Чедомила Маринковић је такође стручњак за синагоге, оријенталиста, историчарка уметности, а Горан Леви је, као вођа пројекта, особа која је од самог почетка препознала вредности акварела, на основу којих је настала изложба и монографија, нагласила је Едита Јанков, активиста Јеврејске општине Нови Сад.

Већином су то неолошке синагоге, осим две, једне у Бачком Петровцу и друге у Сенти, која и данас постоји. У питању је правац такозване мађарске реформације јудаизма. Од 86 синагога колико их је било у Војводини, данас нам је остало 13 зграда, од којих су само три у функцији.

- Трудимо се да обележимо све значајне датуме који су везани за јеврејску заједницу. Ова изложба је занимљива, поучна и веома важна за културу сећања, јер кад прођете кроз њу, и да ништа не знате о јеврејској заједници, схватите њено страдање. Топло позивам све суграђане да погледају ову изложбу, поручио је виши кустос Народног музеја Бранислав Станковић.
,Изложба је отворена до 15. септембра.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa