Инфо

8. септембар 2022.8. сеп 2022.
Реч стручњака

Трулеж главице црног лука - Botrytis alii i Botrytis cinerea

Успех у чувању лука зависи од много фактора, првенствено од здравственог стања луковице, температуре, влажности ваздуха у складишту, сорте и садржаја суве материје.Основно је да се лук постепено суши на температурама које нису сувише високе. Лук је веома захтевна култура за чување којој треба константна пажња и требало би га вадити када је зрео и одговарајуће сувоће. Складишта која су предвиђена за смештај лука морају бити загрејана на температури од 20°C.

Загревање се мора обавити брзим подизањем температуре да не би дошло до појаве кондензације.

Температура ваздуха који се убацује у складиште не сме бити већа од 30°C. Развој трулежи врата корена (Ботрyтис сп.) код лука се обично одвија на почетку процеса сушења, када гљива у повољним условима температуре (22-25°C ) и у присуству влаге брзо почиње да се шири из лисне масе у луковице.Свака година носи потешкоће током периода бербе које се одражавају на чување. Фитопатогене гљиве из рода Ботрyтис нападају луковице како у пољу тако и у складиштима и проузрукује пропадање луковица.Патоген презимљава у земљишту, отуда је плодоред једна од најзначајнијих превентивних мера. У складиште морају се уносити само здраве луковице и добро осушене и влажност у складишту мора да се одржава на одређеном нивоу који спречава развој патогена. При повољним условима за развој гљиве може доћи до и великих штета које се огледају у пропадању лисне масе, смањењу приноса и квалитета луковица. Све врсте лукова, како гајених, тако и оних из спонтане флоре могу бити њихови домаћини. Botrutis allii је узрочник труљења главица у пољу које се наставља и касније, током складиштења. Често се ова врста у пољу развија у латентном облику ( без видљивих последица ), а трулеж се јаче развија у складиштима након месец дана чувања лука. Симптоми трулежи јављају се прво на врату луковице. Патоген затим продире у унутрашњост , због чега овојне љуспе попримају тамнију боју, а измедју њих се формира беличаста мицелија са конидијама. Овакве луковице су подложне бактеријској влажној трулежи. Овај патоген може изазвати симптоме на листу који су у виду ситних белих пега са удубљењима сламасте боје.Такође, Botrutis cinerea изазива трулеж главица, слично као претходни патоген. Botrutis cqzamosa за разлику од својих сродника проуроковач је палежи листа.

Симптоми обољења се манифестују у виду беличастих пега с ореолом светло- зелене боје. Сличне симптоме могу изазвати трипси или неки хербициди, али без присуства ореола. При повољним условима пеге се шире, листови некротирају и изумиру. Са заражених луковица паразит доспева у складиште, а ако се зараза не открије правовремено- трулеж ће се проширити и на здраве луковице. У заштити од ових патогена најважнија је употреба здравог семена, односно садног материјала. Препоручује се спровођење механичких и агротехничких мера, трогодишњи плодоред, уклањање овојних љуспи приликом вадјења лука и просушивање луковица пре уношења у складиште. При појави симптома на листу, треба примијенити неки од препарата из групе „ботритицида“ као што су Teldor, Cwitcx, ... Код производње младог лука хемијски третмани изостају због каренце, у том и сваком случају превентивне мере су увек у предности.
Дипл. инг Слободан Гошић ПССС ШАБАЦ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa