Инфо

8. септембар 2022.8. сеп 2022.
Други дом
СЕДАМ ГОДИНА СВЕТЕ СОФИЈЕ

Други дом

Кроз боравак је до сада прошло седамдесет и две особе. Неки од првих корисника и даље су ту јер се у њиховим случајевима трајност ове услуге показала као најделотворнија. Неки други су, пак, престали да долазе јер су се у довољној мери рехабилитовали, пронашли запослење, стекли независност за коју их је дневни боравак припремао
Дневни боравак за одрасле особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама „Света Софија“ Caritasa Шапца обележио је 31. августа седам година постојања. Толико је прошло од свечаног отварања првог дневног боравка за одрасле са проблемима менталног здравља у Србији, баш у Шапцу, граду који је познат по улагањима у социјалну заштиту, али и граду који има удружење попут Caritasa Шапца које своје визије храбро претаче у реалност чак и онда када то мало коме делује могуће.

Кроз боравак је до сада прошло седамдесет и две особе. Неки од првих корисника и даље су ту јер се у њиховим случајевима трајност ове услуге показала као најделотворнија. Неки други су, пак, престали да долазе јер су се у довољној мери рехабилитовали, пронашли запослење, стекли независност за коју их је дневни боравак припремао. Шест година по лиценцирању ове услуге, у Србији је, почетком ове године, усвојена Стратегија деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници чији је циљ да омогући пре свега особама са инвалидитетом да свакодневне потребе задовољавају у властитим локалним заједницама, уз сву неопходну помоћ и подршку.

Процес је усмерен ка превенцији смештаја у институције и повратку корисника из установа за смештај у природно окружење, што се остварује кроз развој услуга у заједници, одрживо финансирање, поштовање права корисника на властити избор и учешће у процесима доношења одлука. Све наведено је дефиниција Свете Софије, њена суштина и реалност која је грађанима Шапца доступна много пре доношења Стратегије.

Други дом
Ако питамо кориснике да најкраће опишу место где бораве током дана пет дана у недељи, већина њих ће рећи исто – други дом. За неке од њих можда и први. Место којем се радују и увек радо враћају јер су ту окружени људима који их разумеју, подржавају, охрабрују и оснажују. Место на којем имају пријатеље са којима имају своје мале свакодневне ритуале, оне који дан чине испуњенијим, а живот лепшим.

Уз редовне активности које подразумевају одржавање простора у којем бораве, дакле куће и дворишта, постављање трпезе за ручак и распремање након оброка које за циљ имају да корисници стекну или поврате радне навике неопходне за свакодневни живот и самостално функционисање, на недељном нивоу се планирају и друге активности, а оне могу бити различите уметничке радионице, радионица шивења или хортикултуре, драмска секција, одлазак на излет у природу, у цркву, музеј, на изложбу слика, у посластичарницу на сладолед… све оно што човеку може да прија јер у пријатном окружењу и радећи нешто што му се допада, корисник брже и лакше иде у позитивном смеру који је заједнички циљ свих који су укључени у ову услугу.



Ако питате Млађу шта највише воли да ради у боравку, рећи ће без размишљања – да коси траву. Дејан воли да пушта музику и прича вицеве којима забавља цело друштво. Мира је своју љубав према шивењу пренела на друге кориснице, па и на медицинску сестру Ивану, тако да је производња трака за косу, несесера, али и неких комада одеће све већа. Производи који настају у оквиру радно-окупационе терапије корисника, а они су, осим ових шивених, букетићи лаванде, привесци за кључеве, обележивачи за књиге, разне врсте накита и украса за кућу, излажу се на сајмовима и базарима. Учешће на оваквим догађајима повећава видљивост ове осетљиве друштвене групе, додатно их укључује у живот заједнице, али им пружа и осећај задовољства и вредности јер се производи продају по симболичним ценама.

Управо из ових активности код корисника се рађа жеља да се опробају у неком послу, а Caritas им и за то пружа могућност кроз своја два предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у Шапцу и Богатићу. На овај начин су Милан, Саша, Јелена и Слађа, као бивши корисници дневног боравка “Света Софија” постали стално запослени радници ових предузећа. Ово је корак даље када је укључивање у заједницу особа са инвалидитетом, нарочито менталним, у питању.

Седми рођендан
-Овај за нас веома битан датум обележен је у кругу корисника, чланова њихових породица, представника Града и Центра за социјални рад, као и запослених. Сви скупа смо се присетили почетака и постављања темеља. Темеља ове наше друге куће и темеља једног новог приступа у заштити менталног здравља у нашој држави.

Било је то нешто ново за све: за колегинице и колеге који су тада радили, за кориснике, који су до тада били само ‘психијатријски болесници и пацијенти’, за чланове њихових породица, за заједницу, за колеге из струке и из сродних струка. Нико није са сигурношћу знао како ће све изгледати али ми смо веровали. Били смо нови у овоме али мотивисани жељом да заједници и њеним члановима понудимо нешто ново, нешто другачије. Нешто за шта смо веровали да вреди. Веровали смо тада, као што верујемо и сада. Јер, не може добро добрим да се не врати.



Почели смо на основу искустава колега из Италије и на основу знања стеченог из литературе. Нико није имао конкретног искуства у пракси када је овакав начин рада у питању. Али, оно што мислим да је било пресудно у тим тренуцима, јесте наша жеља да људима скрајнутим са уобичајених градских токова пружимо љубав, улијемо веру и вратимо наду у достојанствен живот. Вођени тиме, заједно са нашим корисницима смо корачали из дана у дан, креирајући свакодневницу која треба у њихове животе да унесе структуру и ритам, али и радост и ведрину. Мало боје у њихово сивило. Због тога се, свакодневно, сви скупа трудимо да осмислимо активности које ће им пријати али и које ће бити значајне за повећање њихове функционалности. Наш циљ је да кориснике оснажимо и помогнемо им да развију своје потенцијале, како би могли што самосталније да функционишу у својој заједници.

Заједничким снагама смо исткали дневну рутину која се показала као плодоносна за наше кориснике.
Данас, ми смо пример другима, као што су нама биле колеге из инстранства. Поносни смо што нашем Граду и нашим суграђанима можемо да понудимо услуге које враћају наду у доброту и љубав, омогућавајући им да, и поред психијатријских дијагноза, достојанствено живе у свом окружењу. После седам година преданог рада, посвећености и заједничког труда, можемо да кажемо да имамо богато сопствено искуство у заштити менталног здравља које се залаже за живот особа са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама у сопственој породици, сопственом дому, сопственој заједници. Пратећи могућности, потребе и жеље наших корисника, настављамо да креирамо свакодневницу за све оне који нису у могућности то самостално да раде. Можда то не могу самостално, али могу уз помоћ и подршку свих нас који верујемо у достојанствен живот за све – поручују из шабачке Св. Софије.


Значај за заједницу и породицу
Услуга дневног боравка значајна је корисницима, али и целој заједници, највише њиховим породицама. О томе колико јој значи, на обележавању седам година рада Свете Софије, причала је Младенова мајка Љиљана. Она је истакла као најбитнији спокој који имају док је њихов син у боравку јер знају да је безбедан и на месту које га испуњава. Претходних двадесет година ова жена није радила јер је морала да буде уз сина. Није имала посао, али ни друштвени живот какав прижељкује, обављање свакодневних обавеза умело је да представља проблем.

Оваквих породица није мало, а све и да је тако, заслужују помоћ. Заслужују да њихови најмилији имају могућност да квалитетно проводе време упркос проблемима које имају и који их у неким другим стварима ограничавају. Из тог разлога Caritas Шабац шири и унапређује услуге у заједници. Још један дневни боравак у Богатићу праћен услугом становање уз подршку, ова услуга ускоро и у Шапцу, уз услугу помоћ у кући за стара и болесна лица у чак пет локалних самоуправа представљају богату лепезу услуга социјалне заштите у заједници. Говорећи стручним језиком, ово је пуна примена Стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници. Говорећи језиком срца, ово је много прилика за оне којима су прилике најчешће ускраћене.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa