Инфо

8. септембар 2022.8. сеп 2022.
Опредељен за квалитет
МИХАИЛО СИМЕУНОВИЋ МЛАДИ ПЧЕЛАР ИЗ ГЛОГОВЦА БЛИЗУ ДРИНЕ

Опредељен за квалитет

Млади пчелар из Глоговца, Михаило Симеуновић има свега 25 година и велику љубав према пчеларству. Од тога га не спречава ни 100 километара раздаљине од Београда, где тренутно живи и ради до родног Глоговца ПРЕМА Дрини у Мачви, где се налази његов пчелињак, уредно регистрован као Пчеларско газдинство „Симеуновић“.

Раздаљина није препрека да сваког викенда, а некада и чешће долази у село, обиђе пчелињак и обави неопходне послове у њему.

Уствари све је кренуло од пре пет година. Тада је планирао да му пчеларство буде хоби, а то значи набави и више рекреативно, кад дође из српске престонице, пажњу посвети пчелама. Међутим, све то „из забаве“, брзо је прерасло у озбиљан посао коме се здушно посветио.

-У самом почетку доста ми је помогао профрсор Иван Младеновић и сам пчелар. Добро су ми дошли његови стручни савети, а код мене љубав према пчеларству има и породичне корене, јер се мој покојни стриц Слободан озбиљно бавио пчеларством, наставио његов син, а мој брат Раде, каже задовољно Симеуновић.

Временом је проширио пчелињак и сада има близу 30 кошница. Углавном су типа ЛР, а има и других. Све је уредно регистровао и акценат ставио на квалитет. Највише производи багремов и ливадски мед, а у асортиману има и прополис капи. Све је врхунског квалитета.

- Пчеларство је истинска наука коју треба стално изучавати и пратити. Потребно је читати стручну литературу у области пчеларства и стално обогаћивати знање. Варају се они који мисле да пчеле само доносе мед и зараду. Сам сам био упоран и ако је на почетку „пчелиња паша“ била скромна и готово никаква.

С друге стране код нас је и проблем пласмана меда, јер људи немају праксу да редовно конзумирају овај здрав производ, каже млади пчелар.

Ова година је бар што се тиче временских услова била повољна за пчеларе. Произвео је и сам више квалитетног меда, а управо квалитет остаје његово трајно опредељење.

Планира да незнатно прошири делатност сходно могућностима. Пчеларство је његова велика љубав, а квалитет меда и пчелињих производа најважнији циљ.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa